Cele mai comune simptome care pot semnala o carență de vitamine și minerale

Cele mai comune simptome care pot semnala o carență de vitamine și minerale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În articolul pe care urmează să îl parcurgi, vei descoperi ce rol au suplimentele alimentare, care sunt simptomele care pot indica o carență de vitamine sau minerale, precum și când este momentul potrivit să discuți cu un medic.

Rolul suplimentelor alimentare în menținerea sănătății

Suplimentele alimentare sunt importante în menținerea sănătății, deoarece ajută la completarea aportului de vitamine și minerale necesar organismului, atunci când alimentația nu oferă suficiente nutrienți. Suplimentele alimentare, de exemplu, produsele Secom, au rolul de a preveni apariția unor deficiențe nutriționale și de a susține buna funcționare a organismului.

Vitaminele și mineralele din suplimentele alimentare contribuie la sprijinirea proceselor metabolice, producției de energie, sănătății sistemului nervos și a celui imunitar. Unele categorii de persoane, cum ar fi vegetarienii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate sau cele care alăptează, pot avea nevoie de suplimente alimentare pentru a-și asigura necesarul de vitamine și minerale. 

Important de reținut: Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă sănătoasă și trebuie administrate numai la recomandarea și în funcție de indicațiile unui medic.

Simptome ce pot semnala o carență

Simptomele care semnalează o deficiență de vitamine și minerale pot varia în funcție de substanța nutritivă care lipsește din alimentație. Printre simptomele generale se numără oboseala, slăbiciunea, lipsa energiei și problemele de concentrare. Acestea pot indica o deficiență de vitamina B12, fier, magneziu sau vitamina D.

Semnele care indică o deficiență la nivelul pielii, părului și unghiilor includ căderea părului, unghiile casante și probleme dermatologice, precum pielea uscată sau descuamarea acesteia. Aceste simptome pot indica o carență de biotină, zinc, vitamina A, vitamina E sau acizi grași esențiali.

Simptomele legate de sistemul imunitar și sănătatea osoasă includ infecțiile recurente, vindecarea lentă a rănilor și durerile osoase. Acestea pot fi semne ale unor deficiențe de vitamina C, vitamina D, calciu sau fosfor. Manifestările la nivelul sistemului nervos pot include tulburările de somn, iritabilitatea, anxietatea și depresia. Aceste simptome pot indica o deficiență de vitamina B6, vitamina B12, magneziu sau vitamina D. 

Este important să ne monitorizăm starea de sănătate și să fim atenți la semnele și simptomele care pot indica o deficiență de vitamine și minerale. În cazul în care suspectăm o astfel de deficiență, este recomandat să consultăm un medic și să luăm în considerare utilizarea suplimentelor alimentare recomandate de acesta pentru a completa aportul nutrițional.

Când să discuți cu medicul

Când vine vorba de suplimente alimentare, este important să consulți medicul înainte de a le lua, mai ales dacă ai simptome ce pot semnala o carență nutrițională sau dacă ai o afecțiune preexistentă. În primul rând, medicul poate evalua starea ta de sănătate și poate determina dacă simptomele tale sunt cauzate de o deficiență nutrițională sau de o altă problemă de sănătate. 

De asemenea, acesta poate ajuta la identificarea nevoilor tale individuale de vitamine și minerale și poate recomanda suplimentele alimentare potrivite în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și starea generală de sănătate. Dacă ai o afecțiune preexistentă, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, este important să discuți cu medicul despre posibilele interacțiuni dintre suplimentele alimentare și medicamentele pe care le iei deja și despre modul în care aceste suplimente pot influența starea ta de sănătate. 

Medicul poate recomanda ajustarea dozelor de suplimente alimentare sau schimbarea tipurilor de suplimente în funcție de rezultatele analizelor de sânge și de alte teste pe care le-ai efectuat, pentru a te asigura că beneficiezi de oportunitatea de a trata eficient deficiențele nutriționale.

În concluzie, suplimentele alimentare pot fi benefice pentru menținerea sănătății, dar este important să fim conștienți de posibilele efecte secundare și să le utilizăm în mod sigur și responsabil, conform indicațiilor unui medic. Respectarea dozelor recomandate, consultarea medicului și alegerea suplimentelor de calitate sunt factori-cheie în utilizarea suplimentelor alimentare într-un mod eficient și sigur.

 

Sursă de informare: 

  1. RUSH. “6 Signs of Nutrient Deficiency | Rush System.” Www.rush.edu, www.rush.edu/news/6-signs-nutrient-deficiency. Accessed 23 May 2023.

(P)

Citit 723 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 18:51