UNDE pot primi AJUTOR victimele VIOLENŢEI domestice

UNDE pot primi AJUTOR victimele VIOLENŢEI domestice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru înlăturarea stării de pericol în care se află, o persoană care a fost victima violenţei în familie se poate adresa, în funcţie de situaţia în care se află, următoarelor instituţii:

- Furnizori de servicii sociale: organizaţii neguvernamentale/ Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Instituţiile implicate în activităţi de prevenire şi combatere a violenţei în familie pot îndruma victima către spital, pentru îngrijiri medicale, dacă este cazul, sau către serviciul de medicină legală/ institut de medicină legală pentru obţinerea certificatului medico-legal. Furnizorii de servicii sociale le pot oferi femeilor care sunt victime ale violenţei domestice consiliere psihologică şi juridică, în vederea obţinerii unui ordin de protecţie, în desfacerea căsătoriei, încredinţarea minorilor, partaj judiciar etc., precum şi servicii de asistenţă familială, constând în cazare pentru victime şi copiii acestora într-un centru de asistenţă ”mama şi copilul”/ adăpost, după caz.

- Unităţi de primiri urgenţe (UPU) şi/sau servicii de Medicină Legală. În cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa unei unităţi de primiri urgenţe, pentru a fi evaluată/ tratată din punct de vedere medical, după caz. Dacă starea de sănătate îi permite, victima trebuie să se prezinte la Serviciul de Medicină Legală, pentru obţinerea certificatului medico-legal de constatare a agresiunilor, probă foarte importantă pentru obţinerea ordinului de protecţie.

- Serviciul de Urgenţă 112.

Persoana agresată trebuie să depună, la secţia de poliţie, o plângere împotriva agresorului. Victima violenţei poate apela în mod direct la instanţa de judecată din raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru solicitarea unui ordin de protecţie.        

Citit 2969 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2015 02:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.