Trei graţii - o comedie rusească în două acte

Trei graţii - o comedie rusească în două acte
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primul spectacol nou al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" de anul acesta va avea premiera sâmbătă şi duminică, 27 şi 28 ianuarie, începând cu ora 19,00. Textul îi aparţine lui Valentin Krasnogorov, unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi ruşi moderni, iar regia este semnată de Eugen Făt.

Spectacolul este o adaptare după piesa "Cele trei graţii" (comedie în două acte), de Valentin Krasnogorov, în traducerea Elvirei Platon Râmbu.

"Textul a fost o alegere comună a direcţiunii şi a regizorului Eugen Făt, în timp ce distribuţia este alegerea exclusiva a regizorului. Sorana Ţopa semnează o scenografie spectaculoasă şi neaşteptată. Decorul, mai ales, va fi o surpriză pentru spectatorii obişnuiţi ai producţiilor Sălii Studio", spune secretara literară a teatrului, Mona Sandu.

Prin urmare, rolurile au fost încredinţate unor actori de seamă ai teatrului: Liliana Lupan, Svetlana Friptu, Carmen Albu, Dan Căpăţână, alături de care vor evolua şi trei copii - Sarah Bivol, Alexandra David şi Alexandra Suchoverschi.

Povestea celor trei graţii este povestea dulce-amăruie a unor prietene de-o viaţă, ajunse acum la o vârstă a amintirilor, la fel de răscolitoare aşa cum, de fapt, a fost toată viaţa lor şi a puternicelor legături din care s-a conturat aceasta relaţie. E un spectacol care ne va pune pe gânduri şi ne va purta pe fiecare pe tărâmuri cunoscute, trăite, şi uneori refuzate. Personajele povestesc cu amar, veselie şi dorinţă despre încercarea de a aduce trecutul în prezent şi a se întoarce la ce au trăit şi pierdut.

"Prezenţa fetiţelor în spectacol face parte din viziunea regizorului, care realizează astfel, o proiecţie a personajelor în timp. Acest transfer în timp, măreşte dramatismul şi accentuează copleşitoarea senzaţie de duios şi melancolic, într-o proporţie pe care şi-o va descifra fiecare spectator în parte", ne lămureşte Mona Sandu  de ce, pe lângă cele trei actriţe consacrate, vor apărea pe scenă şi cele trei fetiţe.

Valentin Krasnogorov, născut în 1934, la Leningrad, este un autor deja canonic al dramaturgiei ruseşti contemporane. De la prima sa piesă, "Un om ideal", scrisă în 1976, şi până în prezent, a compus peste 30 de texte de dramaturgie. Printre cele mai jucate piese ale sale în spaţiul internaţional se numără: "Deliciile adulterului", "Căderea lui Don Juan", "Acum ori niciodată", "Câinele", "Hai să facem sex!". A mai scris romane şi nuvele, dar şi lucrări de chimie, în calitate doctor în ştiinţe, formaţia sa fiind de inginer chimist. Între 1991 şi 2006, a locuit în Israel şi a fost ales viceprimar al oraşului Haifa. Din 2006, locuieşte în Sankt Petersburg.

Citit 2641 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.