Diana Nour - expoziţie la început de studenţie

Diana Nour - expoziţie la început de studenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diana Nour – născută pe 29 aprilie 1990, Galaţi - este proaspăt absolventă a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”. Începând din această toamnă, tânăra îşi continuă studiile la Universitatea Coventry din Marea Britanie, instituţie de învăţământ superior la care a fost admisă cu bursă la Facultatea de Artă şi Design Grafic.

Cu câteva zile înainte de a părăsi Galaţii, ea şi-a deschis o expoziţie personală de pictură în sala de conferinţe a Muzeului de Istorie, manifestare vernisată în data de 22 septembrie. Este debutul ei într-o carieră pentru care a înţeles de la fragedă vârstă că este nevoie de o pregătire serioasă, care impune nu numai cunoştinţe temeinice, dar şi stăpânirea meşteşugului, a tehnicilor de realizare a operelor de artă.

Expoziţia deschisă acum, la terminarea unei etape de studiu, este ca o graniţă între ceea ce ea a acumulat şi a creat până în prezent şi ceea ce va urma în timpul şi după studiile din Anglia.

Universitatea spre care ea s-a îndreptat se află în centrul oraşului Coventry, situat în apropierea oraşului Birmingham, şi numără aproximativ 19.000 de studenţi, dintre care mai mult de 2600 sunt străini, proveniţi din peste 90 de ţări ale lumii.

Lucrările oferite spre vizionare iubitorilor de artă se revendică de la datele reale ale naturii, căreia Diana Nour caută să-i surprindă frumuseţea, fie că o imortalizează în naturi statice, fie în peisaje.

Semnele influenţei profesorilor ei, Sava David şi Liliana Jorică-Negoescu, sunt vizibile, dar nu preponderente. Tânăra pictoriţă a luat de la aceştia nota vădit lirică şi un anumit mod de aşezare în pagină a motivului, însă tratarea lui o face conform viziunii sale.

Dacă unele tablouri ca cele reprezentând naturi statice sunt mai „cuminţi”, lăsând să se vadă într-un fel cum şi-a însuşit arta desenului, a culorii şi a compoziţiei, în peisajele pe tema toamnei şi în lucrările intitulate „Vis”, „Rădăcini”, „Seminţe de floarea-soarelui”, „Agitaţie”, „Natura iubirii”, Diana Nour îşi afirmă pe deplin talentul, creativitatea, compunând cu dezinvoltură într-o combinaţie coloristică vie.

Linia desenului înscrie curbe într-o mişcare dinamică, gestualistă, culoarea este proaspătă şi strălucitoare, reflectând puritatea unui suflet însetat de poezie, armonie şi echilibru. Diana Nour descoperă frumosul în lujerul modest sau în petalele unei flori, într-un felinar din proximitatea unui edificiu din Veneţia, în ruinele unei cetăţi, în turla octogonală a unei biserici, în policromia în care anotimpul autumnal a îmbrăcat vegetaţia.

Ea se manifestă cu vitalitate, stăpânită de dorinţa ca poezia care i-a invadat fiinţa să se regăsească în fluidul tablourilor. Şi reuşeşte, făcându-l şi pe receptor să se racordeze la stările ei sufleteşti. Adesea, în vâltoarea jocului de linii, imaginile se abstractizează, închipuind geometrii sugestive, care trădează o imaginaţie bogată, în continuă expansiune. Petele de culoare sunt aşezate într-o ritmică decorativă.

Expoziţia Dianei Nour de la Muzeul de Istorie este manifestarea unui talent în deplină formare. Ea reprezintă tot atâtea semne de bun augur pentru ceea ce va urma în evoluţia creaţiei sale şi avem certitudinea că studiile la Coventry University, vizitarea marilor muzee din Marea Britanie, climatul artistic de aici, întâlnirea cu studenţii din această ţară şi din alte părţi ale lumii o vor conduce spre noi acumulări şi spre împlinirile pe care şi le doreşte şi din care facilul este cu siguranţă exclus.

Citit 1400 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.