Ruleta istoriei
Foto: Iulia Kelt

Ruleta istoriei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De câte ori au avut prilejul, gălățenii s-au mândrit cu Alexandru Ioan Cuza. Mai ales că activitatea sa a avut legături strânse cu aceste meleaguri: a fost președinte al judecătoriei Covurlui și pârcălab, apoi deputat din partea noastră în Divanul Ad-Hoc de la Iași. La scurt timp după moarte, o parte din actuala stradă Mihai Bravu i-a purtat numele (din 1879), iar primul bust din țară a fost amplasat la Galați, la Școala primară de băieți Nr. 5 (în 1882), prin grija și cheltuiala Elenei Cuza. În iarna lui 2017 și 2018 a avut parte chiar de un bust din zăpadă înghețată, făcut de Petru Darie în Micro 21.

Cu toate acestea, monumentul din fața Grădinii Publice nu i-a fost destinat. În 1928, aici era statuia lui Lascăr Catargiu, contracandidatul lui Cuza la tronul Moldovei în 1859. Realizată, la inițiativa municipalității interbelice, de Raffaello Romanelli, statuia a rezistat pe soclu doar până în 1948, când comuniștii au dispus să fie dată jos. În loc a fost pus un bust al lui Cuza, în 1959, apoi statuia actuală, realizată de Ion Jalea în 1972.

În imagine, lângă monument, citește artistul Florian Doru Crihană, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, cu peste 100 de premii în palmares, 30 de expoziții personale și sute de expoziții colective. Lucrările sale au fost prezente pe mai toate meridianele, din Turcia în Serbia, Portugalia, Polonia sau Japonia, pentru a da doar câteva exemple. Din această toamnă s-a implicat în Galați în două noi proiecte: o expoziție colectivă la Biblioteca Franceză "Eugene Ionesco" și o galerie de artă, deschisă în mansarda librăriei "Alexandria", unde promovează talente locale tinere sau deja consacrate.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1157 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.