Românii cred că sunt superiori cultural altor nații

Românii cred că sunt superiori cultural altor nații
Religia, parte din identitatea națională
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cei mai mulți dintre români consideră că sunt superiori cultural altor nații, nu ar accepta ca un musulman sau un evreu să facă parte din familie și cred că a fi creștin este o componentă importantă a identității naționale, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center.

Potrivit acestui studiu, europenii din est și cei din vest percep în mod diferit importanța religiei, a minorităților și a chestiunilor sociale cheie, oamenii din Europa centrală și estică acceptând mai puțin comunitatea musulmană și evreiască, mariajul între persoane de același sex și avortul legal.

Studiul a fost realizat de Pew Research Center, în perioada 2015-2017, în rândul a aproximativ 56.000 de persoane adulte cu vârsta de peste 18 ani, din 34 de țări din Europa de Vest, Centrală și de Est.

Astfel, potrivit acestui studiu, 66 la sută dintre români cred că sunt superiori cultural altor nații, ceea ce plasează țara noastră pe locul al treilea într-un top realizat pe baza răspunsurilor primite pentru afirmația "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora". Topul este condus de Grecia (89%), iar podiumul este completat de Bulgaria (69 la sută).

În ceea ce privește nivelul de toleranță, doar 29 la sută dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziția secundă se află bulgarii, cu 32 la sută.

De asemenea, 74 la sută dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de același sex, mai "înverșunați" fiind doar bulgarii, cu 79 la sută.

Și tot 74 la sută dintre români consideră religia ca parte din identitatea națională - "a fi creștin este egal cu a fi cu adevărat român" -, fiind urmați de bulgari, cu 66 la sută.

Potrivit studiului Pew Research, 98 la sută dintre adulții din România se consideră a fi creștini. Totodată, 46 la sută dintre români consideră că guvernul ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

La nivel general, studiul Pew Research Center demonstrează că, în unele cazuri, diferențele continentale privind atitudinile și valorile pot fi extreme. De exemplu, în toate țările din Europa Centrală și de Est, mai puțin de jumătate dintre adulți spun că sunt gata să primească în familie un musulman, în timp ce procentul acestora în Europa de Vest este de peste 50 la sută, iar o atitudine similară este întâlnită și în ceea ce privește evreii.

Atitudinile privind minoritățile religioase sunt similare celor care privesc ideea de identitate națională. Pe când se aflau în sfera de influență a Uniunii Sovietice, numeroase țări din Europa Centrală și Orientală nu includeau religia în sfera publică. În prezent, însă, pentru majoritatea persoanelor care locuiesc în fostul bloc estic, a fi creștin - catolic sau ortodox - constituie o componentă importantă a identității naționale. În Europa de Vest, din contră, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identității naționale. Cehia, deși a făcut parte din blocul comunist, rămâne o țară laică, la fel și Estonia și Letonia.

Diferențele Est - Vest se mențin și în ceea ce privește un alt aspect al naționalismului - șovinismul cultural. La enunțul "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora", cetățenii din Europa Centrală și de Est au înclinat spre răspunsul afirmativ. Cele opt țări din Est unde se înregistrează această atitudine a superiorității culturale sunt Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Rusia, Bosnia, România și Serbia.

Astfel, în Est se înregistrează un nivel ridicat al naționalismului religios, în timp ce în Vest există o mai mare deschidere pentru multiculturalism.

În ceea ce privește mariajul între persoane de același sex, în Vest, majoritatea este în favoarea acestuia și aproape toate țările au legalizat practica. În schimb, niciuna dintre țările din Europa centrală și estică nu autorizează acest tip de căsătorie.

Deși avortul este, în general, legal în Europa, opiniile diferă de la o regiune la alta.

Rezultatele studiului arată că diviziunile regionale vor persista, în majoritatea țărilor din Europa centrală și estică tinerii adulți fiind mai puțin tentați decât cei din Vest să demonstreze o deschidere în ceea ce privește chestiunile legate de mariajul între persoane de același sex ori acceptarea în familie a unui membru musulman sau evreu.

Sursa: mediafax.ro

Citit 1909 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.