Altarele închinate Maicii Domnului la Galaţi - vechi cetăţi ale credinţei

Altarele închinate Maicii Domnului la Galaţi - vechi cetăţi ale credinţei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adormirea Maicii Domnului a transformat Cetatea Sfântului Apostol Andrei într-un loc de pelerinaj. Duminică, dar şi ieri, 15 august, în anul Domnului 2011, vechile Altare din Galaţi închinate Maicii „Precista” au adunat la rugăciune mii de creştini. Odată - pentru că, încă de la naştere, omul s-a trezit în mijlocul universului cu un dor nespus de Cer, de infinit.

Şi apoi, dreptmăritorii gălăţeni au venit la Icoana Maicii Domnului, fiindcă, în ziua de astăzi, cine mai are timp să-i asculte pe muritorii de rând? La vremuri de restrişte, cine mai bine decât Maica Vieţii şi a Luminii ne scoate din nevoi şi din necazuri, ne şterge lacrimile pentru nereuşitele şi pentru bucuriile noastre?

CITEŞTE ŞI   Cultul Maicii Domnului la Galaţi

De marele praznic împărătesc, în semn de recunoştinţă şi mulţumire, oamenii au transformat curţile acestor locaşuri în „biserici vii”, iar Altarele Maicii Domnului din Arhiepiscopia Dunării de Jos au redevenit „Cetăţi ale credinţei”.

Pacea şi bucuria...

S-a slujit şi s-au purtat rugăciunile în toate bisericile, dar mai cu seamă la „Precista” şi „Mavromol” din Galaţi, prin veacuri „porţi ale creştinătăţii”. Pentru dreptmăritorii gălăţeni, repere de stabilitate şi de normalitate într-o lume mereu în schimbare, mereu aflate pe marea furtunoasă a vieţii.

Rugă sfântă a fost şi la Mănăstirea „Adam” - renumită prin binefacerile Icoanei Maicii Domnului de aici, locaş de mijloc de veac XVI, cândva cel mai puternic „centru de cultură şi de spiritualitate” din sudul Moldovei. Pelerini s-au adunat şi la Mănăstirea de la Vladimireşti, locaş care datează din prima parte a celui de-al XX-lea veac.

„Aştept cu mare nerăbdare acest praznic împărătesc, fiindcă Maica Domnului - cea care a pus început mântuirii noastre - aduce un duh aparte, ne aduce pacea şi bucuria unităţii. Am venit la Maica Domnului împreună cu fetele, una dintre ele fiind Maria, şi ne-am rugat la Maica Mavromolissima, fiindcă Maica ne-a ascultat rugile de atâtea ori şi ne-a dat soluţii dintre cele mai frumoase şi neaşteptate. Şi, la ziua mutării la cer a Maicii Domnului, aducem şi noi puţină jertfă de mulţumire, de rugă şi închinare”, ne-a spus Cătălina C., din Galaţi.

Prohodul Maicii Domului - slujbă unică

În toate bisericile, la vecernia din 14 august, s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, rânduială pe care o mai întâlnim, în cursul anului bisericesc, doar în Vinerea Mare, atunci când dreptmăritorii creştini fac tânguire de îngropare lângă Trupul Fiului lui Dumnezeu - Răstignit pe Cruce, Înviat şi Înălţat.

De la venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, mărturisim şi noi  această credinţă în Înviere şi  Înălţare a lui Hristos, această Teologie a biruitoarei Cruci care a pus început Bisericii Dreptmăritoare. Gândiţi-vă, cât ne-a iubit Dumnezeu de ne-a adunat în Corabia Sa - Biserica - încă din primul veac creştin...

Binecuvântare arhierească

Duminică, creştinii din municipiul Galaţi de la Biserica „Mavromol” s-au bucurat de binecuvântarea şi de rugăciunile Arhiepiscopului locului - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos (FOTO 1, 2 şi 3). Arhiepiscopul nostru a purtat rugăciunea la Biserica „Mavromol”, „fiindcă aici e nevoie de mai multă rugăciune, pentru a îndepărta nedreptăţile la care a fost supus acest locaş istoric”, spunea Arhiepiscopul locului în cadrul cuvântului de întărire pentru creştini.

În contextul sărbătorii de la bisericile „Mavromol” şi „Precista” (unde a ajuns tot duminică), Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a explicat sensul Evangheliei din a IX-a Duminică de la Rusalii, care a avut ca temă potolirea furtunii pe mare, la vreme de grea cumpănă pentru ucenicii Mântuitorului.

Duminică, la sărbătoarea de la „Precista” (FOTO 4), a fost prezent şi Paul Florea - prefectul de Galaţi - care a anunţat că a organizat o colectă pentru ajutorarea  Mănăstirii „Adam”.

Citit 1168 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.