Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Institutul Polonez din Bucureşti și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi îi invită pe gălăţeni la proiecţia unui film premiat la Cannes şi nominalizat la Oscar anul acesta - "Războiul rece”, vineri, 22 februarie, de la ora 18,00.

Considerat cel mai bun film european, laureat la Cannes pentru cea mai bună regie și nominalizat la premiile Oscar 2019 la trei categorii, "Războiul rece" ("Cold War"/ "Zimna wojna"), în regia lui Paweł Pawlikowski, se află într-un turneu de Oscar prin România, Institutul Polonez împreună cu partenerii săi prezentând filmul în mai multe oraşe din ţară.

"Războiul rece" i-a adus lui Paweł Pawlikowski al doilea premiu de anvergură mondială, după Oscarul pentru cel mai bun film străin câştigat în 2015, pentru filmul "Ida": la Festivalul de Film de la Cannes 2018, cineastul polonez a primit distincția pentru Cel mai bun regizor. Totodată, filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2019, la trei categorii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză şi Cea mai bună cinematografie.

Pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin şi Iugoslavia şi Parisul anilor ’50, filmul creionează o poveste de dragoste la fel de imposibilă precum timpurile trăite de protagonişti. Wiktor - un muzician talentat, cu poziţie înaltă şi multe relaţii, şi Zula - o fată de la sat, tânără, naivă, cu o voce aproape nepământeană se întâlnesc la preselecţiile pentru ansamblul folcloric de cântece şi dansuri "Mazurek". El vede în ea "scânteia" şi-i oferă şansa să facă carieră. Se îndrăgostesc unul de celălalt, chiar dacă între ei totul le stă împotrivă: caractere, aspiraţii şi orientări politice diferite, fatalitatea crudă a sorţii.

Filmat în alb-negru, filmul se remarcă prin jocul actoricesc de excepţie al unor actori de renume în cinematografia poloneză, precum Tomasz Kot, Joanna Kulig sau Agata Kulesza, dar şi prin muzica genial orchestrată de compozitorul polonez Marcin Masecki.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citit 922 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 18:42

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro