Teodor Parapiru – 70 de ani, patru decenii de creație literară

Teodor Parapiru – 70 de ani, patru decenii de creație literară
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Astăzi, 6 mai, scriitorul și profesorul, omul de aleasă cultură și deopotrivă animatorul întru spirit Teodor Parapiru împlinește 70 de ani. A scris, după propria declarație, „vreo 35 de cărți” și a instruit până mai deunăzi multe promoții de elevi din Galați. A făcut Facultatea de Filologie la Iași, debutând ca scriitor la „Albatros”, în urmă cu 40 de ani. A fost introdus în lumea cărții de Mircea Sântimbreanu, un director de editură pe care Parapiru a reușit să-l fascineze cu romanul polițist „Medalionul”. Urmat peste doi ani de alt policier, „Suspiciunea”. Acesta a fost începutul.

Către împlinirea celor 70 de ani de viață, scriitorul Teodor Parapiru le-a oferit cititorilor săi o proză de o factură cu totul specială, cărțile „Testis”, „Iudex” și „Error”. Între acoladele menționate, marcate de cele patru decenii de creație literară, se află zeci de romane și povestiri (de diferite structuri, de la stilul sobru, filozofic la cel satiric) sau un amplu dicționar enciclopedic de expresii celebre, unic în felul său. Truda cărturarului se întinde pe 18 pagini, cât măsoară biobibliografia întocmită de Biblioteca județeană „V. A. Urechia”. Sunt consemnate aici, alături de cărți, numeroase articole despre strădaniile confraților săi întru scris din Galați și nu numai, eseuri remarcabile despre soarta fenomenului cultural și didactic românesc. Vreme de mulți ani, Teodor Parapiru a fost redactor-șef al revistei „Dominus”, iar de peste un deceniu este implicat în conducerea Salonului literar „Axis Libri” și deopotrivă în editarea revistei cu același nume; să nu uităm editura și Târgul internațional de carte, părți ale aceluiași brand, „Axis Libri”, „inventat” de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Iar cu ani în urmă, Teodor Parapiru se afla la cârma Cenaclului literar „Anton Holban” al Casei Corpului Didactic. În 2018, scriitorul și-a lansat două dintre cele mai recente cărți ale sale la Călărași, locul în care a urmat liceul, în apropierea urbei aflându-se satul în care s-a născut. În relatarea evenimentului am simțit cumva tristețea călărășenilor de a-l fi „pierdut” pe Teodor Parapiru în favoarea Galațiului. Pentru a merge cumva în întâmpinarea acestui sentiment, municipalitatea noastră i-a decernat nu demult Titlul de „Cetățean de Onoare al Galațiului”. Cel aniversat astăzi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași.

La aniversare, îi dorim lui Teodor Parapiru mulți ani cu sănătate. Iar pragul pe care-l trece acum să fie doar un simplu pas către viitoare rodnice decenii de creație.

Citit 2926 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2019 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.