CRONICĂ DE CENACLU | O voce a Bărăganului

CRONICĂ DE CENACLU | O voce a Bărăganului

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Faptul că între om și literatura lui este uneori o diferență mare l-a demonstrat din plin Mihai Vintilă, cu lectura de poezie de vineri. Aproape fiecare poem a fost învelit într-o poveste doar de autor știută, care i-a dat mult mai mult farmec. Colegii de cenaclu au remarcat această dihotomie dintre omul vesel, cu multă experiență de viață, cu umor, retras voluntar în Siliștea, Brăila și poezia fragilă, austeră și voit refractară la „prost-modernitate”. Ori poate că poezia îl completează și nu îl reprezintă musai pe autor, ori poate că spune mai mult despre suflet și mai puțin despre aparențe. Cert este că Mihai Vintilă ne-a făcut poftă să-l auzim din nou la cenaclu, de data asta cu proză.

E un poet refractar, interesant, al refuzului de a se lăsa influențat de poezia contemporană. E o anumită ariditate. Capătă must când povestește. Trebuie subliniat curajul de a citi. În istorie s-ar putea să rămână mai mult prin implicarea în reviste. Jurnalistul nu a fost omorât de poet. (Adi Secară)
Mi-au plăcut multe pasaje. Mi-a plăcut trăirea. E apropiat de poezia sa, se simte. (Anca Șerban Gaiu)
Mi s-a părut ca o voce a Bărăganului. (Violeta Bobe)
Sunt descriptive. Nu au miză socială. Au ritm interior. Dar nu rămân cu nimic. Nu creează imagini care să rămână în mine. Parcă e o auto-sabotare intenționată. Ultimul a fost mai bine scris. (Florin Buzdugan)
E o bucurie să îl vedem. E o poezie manifest. Un manifest cuminte. Un clasic mai liber. Un vers jucăuș. Sunt la un nivel potrivit al poeziei ca lungime și imagini. S-a prezentat frumos poezia sa. Aștept și proză. (Victor Cilincă)
Scrie plăcut, angajant pe alocuri. Atinge un stil clasic modern. Are unele nuanțe romantice. Sesizez influențe din Sorescu și Stănescu. (Nelu Păcuraru)
Simplă, frumoasă. Mi-a plăcut. Scrise din suflet și cu pasiune. Sunt onorat. (Ionuț Vas)
Sunt ușor contrariat, scrie cu gingășie. Au un parfum de simplitate și gingășie. S-ar putea să nu servească asta. Ar putea încerca alte zone ale poeziei. Aș fi curios de o rupere de ritm. (Tudor Neacșu)
Au surprins relația dintre poet și om. E o diferență între ei. Poetul e mai trist și mai închis. „Exil de poet” îl reprezintă. (Carmen Neacșu)

Vineri, 9 august, ora 18.00, la sediul „Viața liberă”, ne va citi poezie Anca Șerban Gaiu.

Citit 871 ori Ultima modificare Vineri, 09 August 2019 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.