Să așterni pe o pagină de hârtie, fie ea și virtuală, cele mai intime gânduri ale tale și cele mai răscolitoare trăiri, și apoi să le citești în fața unui grup din care fac parte suficient de mulți oameni pe care de-abia i-ai întâlnit, ca să ți se facă un pic teamă, este un act de curaj. Un act de curaj, dar și unul de asumare a modului personal de exprimare literară, știind faptul că niciodată nu vei fi pe placul tuturor, indiferent cât de bine ai scrie.
Mihai Vîrtosu, tânărul care și-a învins frica vinerea trecută, a fost aplaudat pentru curajul său, și încurajat să evolueze. Părerea generală a fost că, printre multele stângăcii specifice primei perioade de creație - perioada jurnalului căruia azi i se spune blog - și multitudinea de fraze sentențioase marcate de o filosofie de tip Facebook, se găsesc suficiente semne că autorul are o voce care poate fi antrenată, prin lecturi serioase și multe ședințe de cenaclu, și o poveste care merită spusă frumos.
”Textul face parte dintr-o etapă. Una de formare. Apreciez căutările pe care le-am simțit și în text. Tonul este unul de jurnal” (Carmen Neacșu).
”Am asistat la o eliberare a sufletului. A făcut doar primul pas și trebuie să fie conștient de asta. Îi așteptăm pe următorii. Deocamdată, textul trebuie lăsat într-un sertar, o vreme, apoi să se întoarcă asupra lui. În acest stadiu e, clar, un jurnal. Se simte și o anumită lipsă de lectură. E un tip de literatură on-line” (Adi G. Secară).
”Apreciez curajul de a se deschide în fața noastră. Trebuie lecturi serioase” (Anca Șerban Gaiu).
”Fiind prima lucrare oficială, e mult mai bine decât mă așteptam. Să nu renunțe. A vorbi despre o pasiune, un hobby, înseamnă să vii, ca scriitor, și cu amănunte, dar acestea lipsesc. Deocamdată, e la nivelul de jurnal, linear și lipsit de concluzii, iar egocentrismul care se simte în text e ușor deranjant. Sfaturile sunt de tip oracol, ca pe vremea când eram elevi. Punctează, în schimb, la sinceritate” (Victor Cilincă).
”E singurul text pe care l-am înțeles și eu de la cap la coadă!” (Ovidiu Nedu)
Vineri, 4 septembrie 2019, va citi Anca Șerban Gaiu. Cel mai probabil, poezie.