CRONICĂ DE CENACLU. Pofta de literatură

CRONICĂ DE CENACLU. Pofta de literatură
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ajunse acasă. Deschise poarta și dădu să intre. O bicicletă se opri în fața ei.

- Îmi pare rău, da’ o problemă are, de obicei, mai multe rezolvări. Asta am uitat să o bag la socoteală. Noapte bună!

Țâșni să-l prindă pe Vasile, să-l ia la șuturi, dar acesta nu degeaba venise cu bicicleta. Zbură ca vântul, iar el rămase pentru a doua oară în seara aceea cu buzele umflate. Mai bine că nu-l prinse. Știa și el că Vasile n-avea nicio vină.

Întră în casă și așteptă să se facă ora de culcare. Aceasta veni după niște ore lungi și confuze. Îți puse pijamaua cea groasă, de iarnă, și se bagă sub plapumă. Apoi, după aceea, deodată, fără niciun avertisment, se întinse după întrerupătorul veiozei și stinse lumina."

(Iulian Mardar, „Rezolvări”, fragment)

Autorul prozelor prezentate vineri la cenaclu, Iulian Mardar, are multă poftă de literatură. Scrise acum aproape douăzeci și cinci de ani, dar retușate de curând, inspirate din realitate, dar și îmbogățite de imaginație, cele două proze scurte, „Rezolvări” și „Frumusețe trecătoare”, au cucerit, în special, prin naturalețe. Comentatorii au intuit bine, sunt crâmpeie din viețile noastre. Despre umor s-a spus că e o armă cu două tăișuri. Dar mai multe puteți citi în rândurile de mai jos.

Mi-a plăcut mai mult prima proză. E plină de umor, de vervă. E bine scrisă. Despre a doua nu știu de să zic... E un crâmpei din viața noastră. Sunt scrise cu plăcere, dar nu le văd o finalitate. Plăcerea scrisului se simte. Mi-a plăcut mai mult decât Cărtărescu. (Anca Șerban Gaiu)

Sunt multe lucruri de apreciat, altele de îmbunătățit. De apreciat cursivitatea textelor, dialogurile care sunt naturale și faptul că textele au umor. Umorul e o armă cu două tăișuri, are umor și când e cazul, și când nu e cazul. Uneori amestecă metaforele cu bășcălia, e un cocteil riscant. Textul e bine gândit, bine construit, bine scris, dar nu e luat în serios. Fără bășcălie, ar ieși un text cinstit. Există calități reale în text. O deparazitare ar aduce multe în plus. E tentația de a spune cât mai multe. Umorul nu trebuie forțat. E o construcție clasică pe care scrie cu graffiti. E un melanj. (Cezar Amariei)

Vineri, 1 noiembrie, ora 18.00, la sediul „Viața liberă”, ne va citi teatru Anca Șerban Gaiu.

Citit 1318 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.