Regiunea înfrăţită cu judeţul nostru... desenează. Cum să faci bani din... benzi desenate

Regiunea înfrăţită cu judeţul nostru... desenează. Cum să faci bani din... benzi desenate
Frumoasa Aquitanie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Imaginaţia este uneori mai preţioasă decât petrolul sau extragerea diamantelor! De pildă, benzile desenate configurează o nouă economie în La Nouvelle Aquitaine, megaregiunea franceză înfrăţită cu judeţul Galaţi.

Aici, afacerile sunt de mare succes, atrăgând un buget local enorm, asigurând economia celei de-a doua regiuni, ca întindere, a Franţei. Poate vom lua şi noi un exemplu, privind arta, cultura în general, ambele creatoare nu doar de plusvaloare, ci şi, efectiv, de… bani!  Putem astfel învăţa de la prietenii noştri francezi că lucruri aparent amuzante produc bani pentru comunitate.

Banda desenată a fost şi la noi o mişcare, înainte de Revoluţie, dar şi după. Nu găseşti prea des numele acestor ilustratori români ai unor opere traduse din limbi străine, dar şi autori de producţii locale, precum "A doua carte cu Apolodor", scoasă recent la editura "Arthur". Pe pagina electronică a regiunii Nouvelle Aquitaine, citim însă amănunte despre producţia locală de comicsuri - benzi desenate. "Anul comicsurilor ar trebui să galvanizeze un sector creativ deosebit de înfloritor în Nouvelle Aquitaine. Fiind a doua regiune de reşedinţă pentru autori, scenarişti şi ilustratori (găzduieşte 13 la sută dintre caricaturişti), Nouvelle Aquitaine a devenit unul dintre primii finanţatori ai Festivalului Internaţional de benzi desenate, angajând 590.000 de euro pentru ediţia 2020. Această finanţare a fost sprijinită în special de pavilionul Manga City, de 2.900 de metri pătraţi, precum şi de către piaţa internaţională pentru drepturi şi licenţe, unde editorii pot cumpăra sau vinde drepturile pentru lucrările pe care le publică", scrie pe pagina oficială a regiunii. "Această piaţă a drepturilor confirmă locul în creştere al activităţii profesionale la FIBD, un veritabil "hub internaţional", unde se întâlnesc reprezentanţii afacerii de benzi desenate. Redimensionată cu ajutorul regiunii, piaţa drepturilor îşi propune să devină locul esenţial al economiei benzilor desenate. S-a deschis anul acesta vânzarea de drepturi pentru adaptări audiovizuale, în cinematograf, în serie sau pentru animaţie", citim pe aceeaşi pagină a regiunii înfrăţite cu Galaţiul. Un exemplu demn de urmat, imediat ce ameninţarea coronavirusului trece, cu evenimente de mai mică anvergură, dar care pot, în timp, să genereze venituri pentru comunitate.

Citit 1638 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2020 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.