”Noaptea privighetorilor”, eveniment accesibil tuturor

”Noaptea privighetorilor”, eveniment accesibil tuturor

Când oamenii se iau la întrecere cu păsările
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează, pe 30 mai, a opta ediție a evenimentului "Noaptea privighetorilor", o ediţie de care se vor putea bucura oamenii din toate colţurile ţării, deoarece, în acest an, evenimentul va fi difuzat în condiții speciale, doar în mediul online, pe pagina de Facebook a organizaţiei.

"Noaptea privighetorilor" este un eveniment prin care SOR aduce oamenii în contact cu păsările și natura, prin intermediul muzicii. Este un omagiu adus artei și naturii, deopotrivă.

„Chiar dacă nu ne putem întâlni în natură din cauza măsurilor de restricție impuse de autorități, tot ne vom bucura de păsări și muzica lor, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activitățile pe care le-am pregătit iubitorilor de natură și înaripate se numără un tur ornitologic virtual, în care vom descoperi păsările comune pe care le putem vedea în oraș. Vom asculta și afla informații inedite despre ele, vom încerca să le dăm replica printr-un concert de muzică clasică cu opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde și o demonstrație de pictură în acuarelă, dedicată atât copiilor, cât și celor mari”, a declarat coordonatorul proiectului, Dora Domșa.

Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre ea și privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor. Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători.

Privighetoarea are un repertoriu foarte bogat. Poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei și aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.

Prin urmare, pe 30 mai, de la ora 10,00, veţi putea participa la o demonstrație de pictură în acuarelă cu pictorul Ovidiu Iovanel. De la ora 13,00, este programat turul ornitologic virtual ghidat, iar seara, de la ora 19,00, veţi putea fi părtaşi la un concert de muzică clasică. Vor evolua: Alexia Dănăcică (pian), Valentin Simion (violoncel) - București, cu lucrări de Camille Saint-Saëns, Frédéric Chopin, Vittorio Monti, şi Grațiela Aranyosi (vioară), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioară) - Cluj, cu lucrări de Béla Bartók, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Antonio Vivaldi.

Citit 821 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.