Cenaclul ”Noduri şi semne”: Viața ca o loterie

Cenaclul ”Noduri şi semne”: Viața ca o loterie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Personajele din cele două povestiri ale lui Tudor Neacșu (foto) citite vinerea trecută pe Facebook și discutate în conferință video pe Internet, poate că nu au câștigat niciodată la loterie, dar au noroc de un autor care le tratează cu umor (rimă neintenționată). Un umor fin, folosit cu o anumită candoare, ca și cum s-ar simți responsabil pentru starea lor sufletească. Construiește în jurul acestora cu atenție, le oferă un spațiu narativ generos, le lasă un pic de libertate, pentru a se întâlni cu destinele lor, apoi intervine discret și le oferă o rezolvare, așijderea unui zeu antic ce zâmbește îngăduitor la propria-i creație.

Tudor Neacșu are un anume efect și asupra cititorului (sau ascultătorului, după caz), acesta din urmă rămânând ușor descumpănit, dar nu datorită finalurilor care, de data aceasta, au fost surprinzătoare și oarecum abrupte (nu în sensul negativ), ci pentru că maniera în care povestește este una ce îmbie la o seară întreagă de ascultat povești (așa cum le-a numit chiar autorul), și nu doar la cele câteva minute. Poate, data viitoare...

”Ascultând povestirile, mai ales prima (Loterie - n.n.), mi-am zis că are un umor negru care stă bine în povestirile lui. Ambele au acest umor negru pe final. E ușor să compari textele lui Tudor cu filmele și muzica lui Kusturica și Bregović. La Tudor îți dorești să fie mai mult. Îți lasă sentimentul că ai mai dori. Textele lui produc întrebări, iar acesta este unul dintre sensurile literaturii” (Octavian Miclescu).

”Povestirile mi-au plăcut și mi-au captat atenția. Am câteva întrebări despre texte, deoarece am rămas provocată de ele și aș fi vrut să ascult mai mult de atât” (Elena Movilă).

”Din cea de-a doua mi-a plăcut numele văduvei, Postumia. Așteptam ceva mai mult umor, subiectele erau ofertante” (Gabriel Ghimpu).

”Ambele povestiri merită atenția lui Tudor. Mi-a plăcut mișcarea din cadrul dialogului, mai ales în prima povestire. A doua m-a invitat la niște trăiri aparte. Umor foarte fin. Aștept ieșirea din propria lui formă literară. Am încredere în scriitorul din el” (Carmen Neacșu).

”Am ascultat cu mare plăcere ambele povestiri. Mi-a plăcut jocul dintre descrierea directă și cea indirectă a personajelor” (Antoanela Mardar).

”Maestru al atmosferei, reușește din câteva cuvinte să schițeze un univers credibil, palpabil. Conturează personaje care ar merita ceva mai multă atenție, o sondare a universului lor interior, a unor neliniști sau împliniri ar dezvolta acțiunea și ar duce la o mai bună receptare, ar contura mai mult firul epic” (Cezar Amariei).

Vineri, 12 iunie, de la 19:00, în direct pe pagina noastră de Facebook, Cezar Amariei.

Citit 1584 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2020 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.