Arta de a îmbătrâni frumos

Arta de a îmbătrâni frumos
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălățenii ar trebui să-i ridice doamnei prof. univ. Violeta Pușcașu un monument, deși dumneaei este încă tânără, sănătoasă și frumoasă. De ce? Pentru că, de câțiva ani, a revoluționat viața pensionarilor gălățeni. Prin inființarea Universității pentru Vârsta a III-a, le-a demonstrat tuturor de câtă curiozitate științifică, inventivitate, sensibilitate artistică și vigoare sunt capabili acești seniori. Printre cei mai serioși studenți s-a dovedit a fi distinsa doamnă Victorița Bodolan (Viva), fostă educatoare, directoare, inspectoare, lider de sindicat, coordonatoare de programe naționale etc. Peste tot a lăsat urme adânci, a răscolit energii, a deschis orizonturi.

După ce a absolvit și modulul de Turism, a adunat un grup de visători neastâmpărați și au purces să izvodească un proiect de călătorie pentru luna iunie 2019. S-au gândit să împuște mai mulți iepuri dintr-un foc. Cum punctul terminus era Mănăstirea Putna (cu participare la slujba de comemorare a Marelui Ștefan, din 2 iulie), au hotărât ca, până acolo, să viziteze cât mai multe lăcașuri de cult și monumente istorice, iar 356 de km (cam 16 pe zi) să-i parcurgă per pedes. Au trecut pe la ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care le-a dat binecuvântarea și le-a urat drum bun. D-na Viva nu era la prima "greșală". "Este o împătimită călătoare, din Carpați până în Alpi, de la Marea Neagră până la Marea Roșie, din Andorra în Spania și Portugalia, din Italia în China și India etc", ne-a spus Mioara Baciu.

Îi admir pe acești temerari, pentru că eu însumi mărșăluiesc de 40 de ani câte 5 km în fiecare dimineață (în total, cam de două ori ocolul planetei pe la Ecuator). Sunt deci autorizat să le spun sedentarilor că nu există nicio bucățică din trupul nostru care să nu se bucure și să nu se reseteze (ca în vremurile faste) în urma acestui tratament. Și ca totul să fie fixat pe retina timpului, Viva și-a asumat și rolul de uricar al evenimentului. S-a documentat temeinic înainte de plecare, iar de la fața locului nu i-a scăpat nimic din ceea ce au grăit ghizii, preoții, măicuțele, interlocutorii ocazionali, a studiat pliante, a copiat texte de pe monumente, dar a surprins și opiniile colegilor (toți oameni de mare ispravă), întâmplările vesele, versurile recitate de ei, legende etc. Din câteva vorbe meșteșugite, autoarea jurnalului schițează un portret ori imortalizează un mirific peisaj cu o bucurie la care sedentarii nu vor avea niciodată acces. Ajunsă acasă, Viva și-a pieptănat cu multă rigoare notițele, le-a concentrat și le-a dat mai multă încărcătură emoțională. În fruntea fiecărui episod a așezat câte o admirabilă cugetare despre călătorii, semnate de ilustre personalități ale culturii universale. Idee grozavă, care a rumenit textul și i-a dat mai multă greutate. Pentru Viva nu mai rămăsese decât un pas. L-a făcut și pe acesta. S-a adresat Editurii Info RapArt, care a scos o minune de carte: Victoria Bodolan - "Drumul Putnei, Însemnări de călătorie". O carte pe care v-o recomand cu multă căldură, fiindcă este o pledoarie pentru credință, mișcare, cultură, istorie, socializare etc. Se subînțelege și un tulburător memento: trăiți-vă viața din plin, că nu se știe ce mizerie de virus stă ascuns prin cutele zilelor și ale anilor ce vor veni.

Citit 2079 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2020 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.