Veneţia, de la romantism la zâmbete

Veneţia, de la romantism la zâmbete
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am obişnuit deja cu surprizele pe care ni le rezervă de fiecare dată caricaturistul Florian Doru Crihană la vernisajele sale.

Tema expoziţiei care poate fi văzută acum la Galeriile „Nicolae Mantu” este „Veneţia”, subiect frecvent în arta plastică încă din Evul Mediu, dar  mai puţin obişnuit pentru caricatură.

La vernisaj, ca de obicei, a participat multă lume, pe lângă talentul de a face  lucrări de calitate, artistul gălăţean deţine şi o mare capacitate de a-şi face prieteni, de aici şi relaţiile pe care a reuşit să le stabilească cu străinătatea, fiind de multe ori solul caricaturii româneşti în lume. 

Cea care a fost prezentă de fiecare dată la vernisajele sale şi care a urmărit îndeaproape evoluţia lui Crihană este Mariana Cocoş Tomozei, critic de artă:

„Crihană reia toate imaginile cunoscute ale celebrului oraş (bazilica San Marco, Podul Rialto, Puntea suspinelor, etc...) sau scenele tipice cu gondolieri, turişti, carnavaluri, măşti şi le corelează cu situaţii obişnuite, din viaţa curentă, astfel încât Veneţia în interpretarea lui devine cadrul unei adevărate cascade de scene umoristice”.

„În lucrările sale, privitorul sesizează personajele din această Veneţie a lui Crihană antrenate în acţiunile curente şi inconştiente de absurdul la care participă, captivate fiind de mişcările lor cotidiene ce capătă dimensiuni inedite”.

„Veneţia devine o uriaşă farfurie cu spaghetti, o piaţă San Marco definitiv invadata de porumbei şi de căsuţele lor ce înlocuiesc palatele. Podurile veneţiene transpuse în spaţiul ceresc reunesc sprinţar intervalele dintre nori”.

„Lucrarea ˝La intrare˝ devine  o inspirata satiră a industriei turistice care-ar reuni arcadele unui Tour Effel cu apele canalelor veneţiene înţesate de gondole”.

„Artistul recurge, ca de obicei, la o mare diversitate de construcţii compoziţionale evitând astfel posibilitatea instalării „clişeelor” în modulul de exprimare plastică”, a precizat criticul de artă la deschiderea expoziţiei.

Florian Doru Crihană le-a mulţumit tuturor celor prezenţi şi i-a asigurat că anul acesta va mai avea o expoziţie, la care va lucra cu plasticianul Nicolae Einhorn, pe tema „La Curtea Veche”.

Citit 458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.