Slujire şi smerenie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în Marea şi Sfânta Joi, bisericile noastre au fost pline de credincioşi care au venit să-şi pomenească morţii, pentru că ieri a fost ziua care a încheiat pomenirile celor din veac adormiţi din Postul Mare, Anul Domnului 2010.

Ieri, în Catedrala Arhiepiscopală a Galaţilor, Sfânta Liturghie a fost  săvârşită de părintele arhimandrit Daniil, slujbă care a fost continuată de amintirea şi săvârşirea  ritualului spălării picioarelor a doisprezece copii proveniţi din Centrul de Plasament „Negru Vodă” din Galaţi.

Acest gest memorabil şi sfinţitor de slujire a avut loc înainte de Cina cea de Taină.

E bine să reţinem că prin marea dragoste a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cina cea de Taină ne adună, dar ne şi desparte. Ne desparte sau ar trebui să ne despartă de atitudinea de trădare a lui Iuda, cel care pentru treizeci de arginţi L-a vândut pe Fiul lui Dumnezeu-Cuvântul.

Din nefericire, patimile noastre sunt adeseori mai importante decât dragostea lui Hristos, decât aproapele nostru străin şi gol, flămând sau uitat de oameni.

Categorii dezavantajate pentru care vine Hristos la prezentul continuu al lui Dumnezeu, tot la fel cum s-a petrecut şi ieri în Catedrala Episcopală.

Ieri, în Joia Mare, urmând pildei Mântuitorului, părintele arhimandrit Daniil Oltean a săvârşit spre aducere aminte şi spre sfinţirea timpului ritualul spălării picioarelor, moment sâvârşit din dragostea de Dumnezeu, Cel care ne adună, ne ridică din propriile patimi, ne luminează şi ne aduce la comuniune.

Demn de reţinut este gestul Mântuitorului care înainte de a se îndrepta spre Grădina Ghetsimani, unde a fost vândut de Iuda,  Fiul lui Dumnezeu îi adună pe ucenici şi le dă exemplu de slujire, de smerenie şi de dragoste. Pentru că Iisus „i-a iubit până la capăt”...

Şi ieri, Fiul lui Dumnezeu - prin mâinile părintelui arhimandrit Daniil - a mângâiat şi a spălat picioarele celor doisprezece copii...

„Nu am mai văzut aşa ceva până acum, ne-a spus Florin George, în vârstă de opt ani.  Nu prea ştiu mare lucru, dar am reţinut că se face aşa pentru că Cineva ne iubeşte”.

Toţi cei 12 copii de la Centrul de plasament „Negru Vodă” pe lângă binecuvântări, pe lângă darul credinţei au primit şi câte o pereche de pantofi, semn al milostivirii lui Dumnezeu.

„Fie ca dragostea pe care Dumnezeu Fiul o revărsă asupra noastră, în viaţa noastră, să fie pildă de urmat şi pentru noi”, a spus părintele arhimandrit Daniil.

„Mântuitorul i-a iertat pe toţi, El ne iartă pe toţi, pentru că Cel ce vine întru numele Domnului nu poate aduce decât dragoste şi dorinţă de înnoire a sufletului, de luminare a vieţii noastre...”.

În contextul sărbătorii, părintele arhimandrit Daniil a invitat creştinii să participe la Prohodul Domnului şi slujba de Înviere, momente de suflet creştinesc şi româneasc.

Citit 418 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.