Un preot gălăţean slujeşte în Spania

Un preot gălăţean slujeşte în Spania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între 16 şi 21 aprilie 2010, românii din Spania, dar şi fraţii din Biserica de Apus l-au avut oaspete pe Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Spania şi Portugalia există  70 de parohii care-i adună în Hristos pe cei aproximativ 800.000 de români din zonă.

Au primit binecuvântarea patriarhală parohiile ortodoxe româneşti „Sfânta Fecioară Maria” din Madrid, cea din Alcana de Henares, cu hramul „Sf. Mc. Gheorghe”, Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Coslada, Parohia „Sf. Apostol Andrei” din Arganda del Rey, „Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo şi altele.

Într-un anume fel, am fost şi noi alături de românii din Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Coslada, acolo unde slujeşte la nemurirea sufletului românesc şi ortodox părintele paroh George Cimpoca, fiu al Galaţiului (născut la Tecuci) şi fost consilier pe probleme social-misionare la Dunărea de Jos, unul dintre colaboratorii noştri de nădejde în misiunile de caritate în anii din urmă.

Delegaţia

Între ierarhii care l-au însoţit pe Prea Fericitul Patriarh Daniel la Coslada şi în toate parohiile româneşti din Spania au făcut parte Înalt Prea Sfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înalt Prea Sfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Ministerul Culturii şi Cultelor a fost reprezentat de domnul Adrian Lemeni, secretar de stat, şi de domnul Eugen Tomac,  secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni.

Au fost în mijlocul românilor noştri care lucrează în Peninsula Iberică şi oficialităţi spaniole, domnul primar Ángel Viveros Gutiérrez, doamna Rosario Arroyo Lázaro, consilier pe probleme de egalitate, tineret, copii şi imigraţie din cadrul Primăriei, şi domnul  Agustín González Plasencia, directorul Departamentului de imigraţie din cadrul Primăriei Coslada.

Punte peste timp şi spaţiu

La Coslada, câteva sute de românii s-au bucurat de prezenţa şi binecuvântarea patriarhală, de îndemnul părintesc al Prea Fericitului nostru Patriah Daniel, care prin prezenţa Duhului a făcut punte peste timp şi spaţiu, a înaripat sentimentul creştinesc, românesc al celor aflaţi departe de casă.

Părintele nostru spiritual a vorbit despre necesitatea ca românii din comunităţile din Diaspora să rămână în unitate canonică în Biserica în care s-au născut. 

Cuvinte de aducere aminte a avut şi părintele George Cimpoca, paroh al Comunităţii Ortodoxe din Coslada, care a mulţumit…

„Personal, am motivaţii cu totul speciale de a-mi îndrepta primul gând către Prea Fericirea Voastră, pentru că prin mâinile Prea Fericirii Voastre am primit sfântul har al preoţiei, după opt ani de diaconie, în binecuvântata zi de 24 iulie 2005, în Cetatea Sfântului Apostol Andrei, în minunata Catedrală a municipiului Galaţi”.

„Ne sunt mereu în memorie prezenţa, sfatul şi cuvântul duhovnicesc cu care m-aţi onorat în acele momente şi aţi inspirat permanent misiunea mea ca slujitor al Sfântului Altar”.

„Noi, contemporanii acestui act sfânt din viaţa parohiei noastre, avem încredinţarea tăriei credinţei, binefacerii speranţei şi balsamului iubirii dumnezeieşti revărsate de slujirea Prea Fericirii Voastre şi a tuturor membrilor Sfântului Sinod”.

„Traversarea dificultăţilor mari şi grele, cu întreaga Biserică, în stare de smerenie, de continuă speranţă şi de fermitate pastorală şi misionară, în duhul Sfinţilor Părinţi şi în continuitatea înaintaşilor, a impus în timpul patriarhatului Prea Fericirii Voastre Ortodoxia românească nu numai în societatea noastră, ci mai ales pe plan panortodox şi pancreştin...”

Întâistătătorul BOR I-a binecuvântat pe copiii din Şcoala parohială „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Coslada, pe îndrumătorul acestei şcoli, prezbitera Gina Cimpoca.

Vizita Prea Fericitului Părinte Daniel a fost una plină de roade, încununată de un dialog real cu reprezentanţii spanioli şi ai Bisericii Romano-Catolice.

S-a materializat prin punerea pietrei de temelie - în 18 aprilie 2010 - la Madrid,  a viitoarei Catedrale Ortodoxe a Românilor din Spania.  Dar acesta e un alt subiect asupra căruia vom reveni.

Primarul din Coslada îi apreciază pe români

Românii din Coslada s-au bucurat nu numai de binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Daniel, ci şi de prezenţa la sărbătoarea din zilele din urmă a primarului din Coslada, domnul Ángel Viveros Gutiérrez.

Ocazie cu care mai marele oraşului Coslada a rostit un cuvânt de bun venit: 

„În primul rând, doresc, ca Primar al Cosladei, să vă urez: «Bine aţi venit în oraşul nostru!», un municipiu deschis şi solidar, care se simte mândru de numărul important de cetăţeni români care locuiesc în el şi care ne-au ajutat să îl transformăm într-un exemplu de integrare a persoanelor venite din diferite ţări, un exemplu la nivelul provinciei Madrid, dar şi al ţării întregi”.

„Sanctitatea Voastră, prin munca compatrioţilor Dvs., cetăţeni de-acum ai Cosladei, împreună cu toţi cei care locuim aici, cu Primăria, ca instituţie publică, reuşim să facem oraşul Coslada să crească.

„Iar, în viitor, în ciuda crizei economice globale, sunt sigur că, prin muncă şi efort, şi cunoscând simţul întreprinzător al românilor, vom reuşi cu toţii să trecem peste criză şi să continuăm să construim zi de zi o Coslada, o Europă deschisă, prosperă şi solidară”.

Mă simt mândru de toţi locuitorii oraşului, indiferent de locul unde s-au născut, şi doresc să profit de vizita Dvs. amabilă în municipiul nostru, ca maxim reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, ca să vă mulţumesc - cu fervoare - pentru munca şi activitatea zilnică pe care le desfăşoară Comunitatea ortodoxă din Coslada, în fruntea căreia se află prietenul meu, părintele George-Ovidiu Cimpoca, şi familia sa, exemplu de constanţă, demnitate şi dragoste de aproapele”.

„Coslada se simte privilegiată pentru prezenţa aici a Sanctităţii Voastre. Din toată inima: Mulţumesc!”

Aceste cuvinte sunt semne clare că acolo unde există seriozitate şi demnitate, românul se poate integra în acea comunitate fără să renunţe la ceea ce îl identifică în lume - identitatea sa spiritual-culturală, ortodoxă.

Foto: Prea Fericitul Patriah Daniel în mijlocul românilor din Coslada, Spania

Foto: Vasile Valeriu Ceauşescu

Citit 2312 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.