Cenaclul „Noduri şi Semne”: Întoarcerea… Bestiei (literare)

Cenaclul „Noduri şi Semne”: Întoarcerea… Bestiei (literare)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 19 martie 2021, a citit, încă online, Tatiana Nona Ciofu.

Era 2012 și Tatiana Nona Ciofu debuta în volum, la Editura "Vinea", cu "Fiara de hârtie"... Aparent, relativ târziu, în... 2021, se pregătește o întoarcere a… Bestiei (literare): "Și nu cred c-aș putea s-o las/ ca și cum n-ar fi/ ce i-a fost parcă dat să fie./ O las să-și înfigă colții./ (...) Îi dau voie să se sfâșie/ în văzul tuturor./ E singurul ei moment de glorie/ un drept câștigat/ de fiecare gâfâit al ei/ în goana aiuritoare spre nicăieri./ N-aș vrea să o închid./ Închisă ar avea vreme/ să își pregătească următorul salt,/ să judece timpul rămas nemăsurat,/ să pândească clipa/ în care ochii lui se vor deschide/ căutându-mă.// Îi îngădui să își închipuie/ că există doar ea uneori..."

Acesta este finalul grupajului ales de scriitoare, alcătuit din șase poeme (și) despre… singurătatea celorlalți, cum numai o femeie lucidă și iubitoare, căreia nimic din ce este feminin-omenesc nu-i este străin, poate scrie. Rezultă o Scriere gata să sfâșie Adevărul cu adevăr, arătând că Iubirea și Prăbușirea pot fi (singure?) certitudini, dacă nu cumva Iubirea este prăbușirea și viceversa.

Existențialism cu puțin suprarealism ("Magritte": „Din pieptul lui, deschis ca o fereastră,/ a zburat."...), care "poate scrijeli ca un cuțitaș în suflet" (Carmen Neacșu, care mai adaugă că nu există poem cu care să nu rezonezi, având imagini puternice); care te poate trimite către originile Poeziei și semnificația cuvântului "Carmen", ultimele trei poeme fiind mai convingătoare, "deși nu există un decalaj valoric major" (Cezar Amariei); Leonard Matei: "O intimitate gravă, care se învârte în jurul condiției cuplului, sub vederea unui Dumnezeu înțepenit"; Iulian Mardar: "Remarcabile simplitatea și felul direct în care se exprimă suferința în aproape orice vers, dar suferința este ținută în frâu cu luciditate, în favoarea și în slujba artei."; Romeo A. Ilie: "Scrie o poezie a echilibrului dintre concret și diafan, realism și  suprarealism,  biciuire și mângâiere. Practică o estetică mai curând minimalistă, dar asta derivă din faptul că își drămuiește cu grijă fiecare cuvânt, astfel încât să nu scape în text nimic de prisos".

Vineri, 26 martie, de la ora 19,00, pe pagina noastră de Facebook, citeşte Cezar Amariei.

Citit 1068 ori Ultima modificare Vineri, 26 Martie 2021 02:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.