Cronică de spectacol: „Édith Piaf – o viață” - o realizare de excepție a revistei de la „N. Leonard”

Cronică de spectacol: „Édith Piaf – o viață” - o realizare de excepție a revistei de la „N. Leonard”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premiera montată la început de an la Teatrul Național de Operă și Operetă „N. Leonard” Galați aduce în prim plan imaginea legendară a chanssonetistei franceze, Édith Piaf. Spectacolul "Édith Piaf – o viață" este un mesaj cald, simplu și profund, transmis de echipa revistei gălățene spectatorilor săi, un arc peste decenii și o întoarcere în boema viață pariziană din prima jumătate a secolului XX.

Viața tumultoasă, incredibilă a celebrei cântărețe a inspirat atât pe creatorii de teatru cât și pe cei din domeniul cinematografiei. Emblematic rămâne filmul „La vie en rose”, realizat în anul 2007, în regia lui Olivier Dahan, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a obținut două premii și o nominalizare Oscar, un premiu Globul de Aur, o nominalizare Berlin și trei nominalizări la Academia Europeană de Film.

La Galați, Dan Mirea, în triplă calitate de scenarist, regizor și scenograf, a creat un spectacol modern, în care simbolurile transmit direct mesajul artistic în mintea spectatorului, fără mult text, fără multe detalii, fără interpretări personale. La final, ceea ce rămâne este meditația fiecăruia asupra vieții, asupra artei și întrebările existențiale care ne urmăresc pe drumul spre casă, al căror răspuns îl găsim în melodiile celebrei chassonetiste.

Creat și montat într-un timp scurt, spectacolul impresionează prin spontaneitate și prospețime, cu o scenografie dinamică, în care schimbările sunt realizate uneori chiar de interpreți, cu efecte de lumini și costume sugestive.

Rolul principal a fost încredințat Cristinei Vasopol, un nume de referință a scenei revuistice gălățene, care s-a impus în ultimii ani și în plan național. Calitățile vocale bine cunoscute și apreciate atât de public cât și de specialiști, sunt dublate în această producție de recitalul actoricesc pe care Cristina Vasopol îl parcurge de-a lungul spectacolului. Minuțioasă în studierea vieții, personalității și a stilului de cânt a personajului interpretat, artista gălățeană a urmat întocmai indicațiile regizorale, aducându-ne aminte de adevărata Édith Piaf, așa cum a fost.

În roluri secundare, Florentina Andronic, Valentin Vasopol, Viorica Mărăndici, Paul Nedelcuță, Irina Popa, Paul Buța, Mariana Pisică, Anton Mihail, Cristina Ionașcu, Alexandru Tatu, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Cristina Dobre, Marian Neculcia, Adina Gurenciuc, Costel Donose, Doina Munteanu, Gheorghe Racoviță, Victoria Sorocaleti, Alexandru Dobre, Alexandra Tărăbuță, Ovidiu Ghioc, Maria Macovei, Vasilică Burcuș, Paul Sima, Ionuț Țurlea, Valentin Iumen, Andrei Antohi, Rodica Dorojan, Alexandru Macovei, Daniela Radu și Paul Adămiță. Ei au completat paleta personajelor și au dinamizat scenele, contribuind din plin la evoluția spectacolului. O mențiune specială o facem pentru prezența celor două tinere interprete care au întruchipat-o pe Édith Piaf copil și adolescentă, respectiv Cristina Tabac (o apariție inocentă și dulce, dezinvoltă și sensibilă) și Elena Herța (care ne-a încântat cu vocea ei în "La Marseillaise", imnul Franței, și piesa "La vie en rose").

Muzica este cea care va fi liantul scenelor și etapelor din viața marei artiste, realizatorii alegând ca laitmotiv un fragment din "Les amants d’un jour", care, interpretat la pian de fiecare dată cu alt sens și culoare de muzicianul Nicolae Mantu (care a semnat și orchestrațiile pieselor prezentate în spectacol), anticipa emoțional următoarea scenă. Rând pe rând au răsunat melodii celebre și impresionante din repertoriul artistei, interpretate cu aplomb  de Cristina Vasopol și orchestra de revistă: "Milord", "Padam Padam", "La foule", "Non, je ne regrette rien" ș.a.

"Édith Piaf – o viață" este un spectacol ce trebuie văzut, un spectacol care emoționează și încântă deopotrivă, o realizare de excepție a actualei echipe a revistei gălățene.

Citit 1576 ori Ultima modificare Vineri, 26 Martie 2021 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.