Cenaclul „Noduri şi Semne”: Traian T. Coșovei, prin grația Cristinei Dobreanu

Cenaclul „Noduri şi Semne”: Traian T. Coșovei, prin grația Cristinei Dobreanu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La şedinţa cenaclul "Noduri şi Semne" din 23 aprilie, Cristina Dobreanu a propus o cronică de carte, fiind vizat regretatul Traian T. Coșovei, cu o reeditare, "1,2,3 sau…" , Tracus Arte, 2011 (ediția princeps 1980). Așadar, un pic de arheologie literară, dar și simpatie, seriozitate, afinitate electivă, nu în ultimul rând pledoarie pentru ludic serios (atât în poezie, cât și în hermeneutica ei).

Radu Vartolomei: Plecând de la faptul că nu-mi plac, în general, poeții și literatura "de facultate", așadar, nici Coșovei și nici Generația 80… poetul discutat azi pare genul de poet care i-ar plăcea Cristinei. A făcut o treabă bună lucrând cu materialul clientului… Metafora lui despre zen demonstrează că nu a citit nimic zen de la sursă, de la "mama" lui, ci doar prin intermediari occidentali… Prea multă erudiție, prea puțină simțire!

Bogdan Silion: La jumătatea distanței dintre cronică literară și eseu... Chiar dacă, rațional, Cristina încearcă să scape de vraja aruncată de poet (scriind despre?), alege, spre finalul prezentării, să se abandoneze total ritmului și forței imaginației poetului. Totul devine poezie: această lume, aceste cuvinte, această recenzie. Iar dacă despre un autor afli mai multe citindu-i pe alții care au scris despre el, se poate spune că textul prezentat la cenaclu este transparență absolută: proză despre poezie, dar și poezie în proză; ni-l dezvăluie, în același timp pe poet, cât și pe etern îndrăgostita de poezie (ce va crede mereu ca va face un sacrilegiu dacă va scrie ca un "cronicar" despre poezie) Cristina Nedu. 1,2,3... am prins și noi jocul…

Stela Iorga: Întâmpinarea literară făcută de Cristina este convingătoare, rafinată și inteligentă. Argumentele curg lesne și sunt asumate, fiind explicitate cu citate consistente, care aduc în prim planul cititorului și ascultătorului textului ei un univers poetic bine construit. Cred că ar fi un beneficiu pentru literatură, chiar dacă nu sunt decât "întâmpinări", să fie publicate într-un volum.

Următoarea ședință de cenaclu, tot online, va avea loc vineri, 7 mai. Le urăm tuturor Sărbători pascale liniștite!

Citit 903 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.