Cenaclul „Noduri şi Semne”: O povestire bună

Cenaclul „Noduri şi Semne”: O povestire bună
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ceea ce îi lipsește povestirii lui Cezar Amariei pentru a fi o povestire scurtă desăvârșită nu este mult, dar poate fi esențial. Nu știm ce repere are în minte autorul, spre ce maestru al povestirilor scurte se îndreaptă admirația sa, dar stilul ni se pare mai degrabă tributar diferitelor lecturi și, din această cauză, nu suficient de convingător. Talentul și inteligența construirii unui text par totuși să nu fie de ajuns. Mai e nevoie și de o viziune a stilului, a unei forme personale de expresie, în virtutea căreia șlefuirea, reformulările, suprimarea unor cuvinte abia atunci impunându-se ca necesare.

Cu unele retușuri, Extraordinarele ritualuri de împerechere ale păsării paradisului, textul prezentat de Cezar Amariei, rămâne însă o povestire bună.

Domnul Iosif Roca a apreciat detaliile care redau într-un mod veridic situația interioară a personajelor, dialogurile fiind firești, precum și trecerile de la un personaj la altul. Pentru domnul Gabriel Gherbăluță, povestirea este rotundă, cu un final reușit. Nimic nu e de adăugat sau de scos, fără riscul de a strica echilibrul și cursivitatea textului. Iulian Mardar remarcă stilul cinematografic impecabil și finalul deschis al povestirii: “Când ai un text atât de bine condus narativ, te bucuri de cursa în sine (una de taxi, în cazul nostru), și nu de destinație”. Adrian G. Secară așteaptă cu nerăbdare o posibilă continuare sau următoarele povestiri scurte adunate într-un volum, textul lui Cezar Amariei convingându-l prin splendoarea titlului, dar și prin narațiunea de calitate, cu un fir epic strălucitor. “Un text bine scris, cu tensiune și un final bun”, confirmă și Stela Iorga, cu observația că “personajele poate ar fi trebuit să fie mai bine conturate, pentru echilibrul prozei scurte.” O observaţie binevenită face și domnul Ion Avram, recomandându-i autorului să evite reflexivul verbului a gândi. În rest, “Cezar Amariei are o capacitate descriptivă până la a prinde și surprinde percepția cititorului prin detalii inedite plasate cu aplomb și, oarecum, teatral. (…) trece ușor și sigur de la palpabil la fictiv, de la real la suprareal slujindu-se cu pricepere de metaforă. (…) legătura firească și cursivă între paragrafe face ca textul să fie unitar și captivant”.

Vineri, 4 februarie, ora 19:00, ne întâlnim online, pe pagina de Facebook a Cenaclului "Noduri și Semne", grup de discuţii, pentru a asculta poeziile semnate de Stela Iorga.

Citit 635 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 02:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.