Cenaclul „Noduri şi semne”. Mâncătorul de îngeri

Cenaclul „Noduri şi semne”. Mâncătorul de îngeri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vinerea trecută, Romeo Aurelian Ilie ne-a prezentat un grupaj de texte din volumul de poezie "Lacrima tatălui", care este în curs de apariție, la Casa de pariuri literare.

Sub aspectul unor gânduri care par desprinse dintr-un jurnal, autorul respiră o poezie care își caută cursul firesc în concret, printr-un discurs simplu: "Tu ești departe/ și atât. / Și mai era ceva/ dar nu îmi amintesc." (Cu inima în gât), din care însă nu lipsesc imagini memorabile: "Te-am uitat/ cu mine/ într-o groapă/ foarte adâncă. / Mii de furnici/ ies din noi/ ca o armată de prunci/ ce ține piept/ viermilor, / gândacilor/ și uitării/ celei din veci/ înfometate." (”În groapă”).

Între echilibru și teamă, control și resemnare, versul din poezia lui Romeo Aurelian Ilie țese un fel de plasă de siguranță pentru cititor, fiind lesne de văzut, de simțit, de înțeles.

Cristina Dobreanu: "În poezie ar trebui să existe o transcendere a limbajului și mesajul să nu fie atât de facil exprimat. Nu depășește nivelul de notație, iar stările sunt telegrafiate și de suprafață. Există o tendință spre metaforă."

Iulian Mardar: "Avem de-a face cu o poezie masculină și "Ruleta rusească " o confirmă. A numărat gloanțele. "Jucăm ruleta rusească. / În revolver, un singur glonț. / Spre slava adrenalinei, / amândoi avem de gând/ să trișăm./ Cât pun eu de cafea, / tu mai pui un glonț. / Cât tu te rujezi/ eu mai strecor un glonț. / Sunt bărbat, trag primul/ dar în tâmpla mea nu răsună/ decât clik-ul golului./ Tragi tu - nimic./ Trag eu - tot nimic./ E din nou rândul tău. / Eu pun mâna pe chitară/ și ciupesc primele acorduri din/ Stairway to Heaven."

Din poezia "În lift" s-ar putea crea o poveste de film. E o poezie de idee și mai puțin de atmosferă.

Vineri, 4 martie, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a cenaclului "Noduri și Semne", revine Iulian Mardar, pentru a ne lectura proză semnată Cornel Teodoru.

Citit 445 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2022 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.