Cronică de cenaclu: Iulian Mardar à la secretul armei secrete

Cronică de cenaclu: Iulian Mardar à la secretul armei secrete
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vinerea trecută, Iulian Mardar ne-a citit Scena I, Actul I din piesa/ comedia cu titlul provizoriu Control – Alt – Delete în care păstrează înălțimea ștachetei umoristice cel puțin la nivelul cărții sale ”UIMITORUL JACK – Jack A. Wesome” publicată recent și care ne-a dus cu gândul la cartea lui Romain Gary (Emile Ajar) – ”Ai toată viața înainte”, la ”Soldatul Švejk”, la ”Ilf și Petrov” și chiar la ”Micul Prinț” a lui Exupéry.

Iulian Mardar are un umor de calitate, cerebral, în care absurdul și raționalul se completează firesc, fără balansări exagerate – ceea ce înseamnă că știe să-și strunească ”tastatura” în așa fel încât mesajul să devină captivant printr-o expunere amuzantă în care ideaticul nu încurcă, ci stimulează percepția cititorului/ auditoriului. Un dozaj echilibrat între diferitele forme de umor - de situație, de limbaj, de nume de personaje etc. - încarcă textul cu picanterii savuroase și nu numai. ”M-a captivat.; are o fire glumeață în tot ce scrie; mesajele sunt frumoase și pline de ceva uman” – a observat prozatorul Iosif Roca.

Poeta Marilena Apostu observă că ”multe lucruri sunt punctate din realitate, din viață și calitatea ideilor este de apreciat.”

”Sper să continue la fel și restul piesei; cred că pentru un regizor indicațiile scenice sunt o încântare; dialogurile sunt firești, alerte și pline de un comic al absurdului care vine și din amestecul dintre modern și arhaic; personajele sunt umane și unele - pline de amărăciune, dând piesei și o notă de tragi-comic; are și zone de umor gros, dar rare, încât nu deservesc textul”, a punctat, competent, poetul Gabriel Gherbăluță.

A încheiat comentariile criticul A.G. Secară, menționând: ”Iulian Mardar este un scriitor matur, care manipulează un umor de tip absurd; construcțiile noi, intelectualizate m-au dus cu gândul la Eugen Ionesco; are o notă de puțin crispat - de care, sper, să scape pe parcursul lucrării; să mai revină la construcție – pentru că are câteva inadvertențe de logică. M-a dus cu gândul și la filmul ”Secretul armei secrete” a scenaristului și regizorului Alexandru Tatos.”     

Astăzi, la ora 18,00, la Casa Armatei, va citi poeta Anca Șerban Gaiu.

Citit 1069 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 03:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.