Ce înseamnă poziția mâinilor când dăm noroc?

Ce înseamnă poziția mâinilor când dăm noroc?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Practic, există doar trei poziții esențiale: cu palma în sus, cu palma în jos și cu palma verticală. Plus unele variante. Fără ca multă lume să știe asta, fiecare mod în parte denotă ceva din psihologia, intențiile celui care salută.

Umilul

Persoana care întinde mâna cu palma în sus se declară, de la bun început, dominat. Gestul este un fel de „mă predau” sau, mai degrabă, „mă supun ție”. Ar exista și varianta mai rară, intenționată, „dă-mi”, „primesc de la tine”. Cine are în obișnuință gestul, are, de obicei, o personalitate slabă, lipsită de inițiativă, de putere, de conștiința propriei valori.

La dans e ceva diferit: bărbatul va ține palma întotdeauna în sus, în semn de respect pentru parteneră. Iar femeia invers, pentru a-și exprima acceptarea celui din fața ei.

Stăpânul

Cel care, dimpotrivă, vine cu brațul de sus în jos și cu fața palmei în jos, arată că vrea să domine individul salutat. Individul este puternic, autoritar, pune puțin preț pe ceilalți, se socotește superior, cere să i se dea supunere. Dacă celălalt vrea să-i rotească mâna spre poziția verticală, se poate întâmpla o strângere de mână tip Skanderbeg. De regulă, gestul naște reacții exact adverse: respingere, revoltă, dezgust.

Echilibratul

Majoritatea noastră dăm noroc cu palma verticală, întinsă de la nivelul cotului, ceea ce înseamnă cu suntem deschiși, neutri, că ne simțim egali cu conlocutorul.

Politicianul

Atunci când cineva strânge mâna unei persoane cu ambele palme, deși – la o primă vedere – s-ar putea interpreta că omul este foarte prietenos ori jovial, s-ar putea să ne înșelăm. Gestul, însoțit poate de bătăi pe umeri, este practicat adesea de către politicieni, care țin să ne cucerească afectiv și să ne convingă pe loc de sinceritatea lor și de preocuparea pentru fericirea noastră. Ceea ce este complet fals.

Peștele mort

O mână rece, umedă, flască, lipsită de forță nu este cea mai plăcută experiență. E ca și cum ai fi curentat de un țipar electric prin mâzga ce-i acoperă corpul. Poate că individul nu este total lipsit de personalitate, dar nici nu bubuie viața în el.

Și încă ceva: cei mai mulți oameni își strâng mâinile cu zâmbetul pe buze. Gestul permite intrarea în spațiul personal, iar surâsul semnifică bunele intenții, neagresivitatea. Spre deosebire de rânjetul „stăpânului” sau grimasa „umilului”; primul se simte invadator, iar celălalt invadat.

Citit 25505 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2022 21:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.