Festivalul „Darclee” la Brăila

Festivalul „Darclee” la Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi seară, la Brăila, la festivitatea de deschidere a festivalului-concurs Haricleea Darclee a fost prezent, alături de oficialităţile locale brăilene şi Înalt Preasfinţia Sa, dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos” care a ţinut să sublinieze faptul că muzica desfiinţează graniţele, atât cele lumeşti, geografice, dar şi pe cele pe legate de credinţe.

Mariana Nicolescu, sufletul regalului muzical brăilean, a spus: „Celebrăm împreună până pe 8 august, marea artă a cântului, aducând cu infinită smerenie şi cu cel mai pur entuziasm omagiul nostru memoriei marii soprane Hariclea Darclée, născută cu 150 de ani în urmă aici, la Brăila”.

„Şi sărbătorim totodată 15 ani de când Concursul de Canto, Festivalul ce-i poartă numele şi Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes reunesc pe această scenă talente dintre cele mai promiţătoare, voci dintre cele mai frumoase, vocaţii dintre cele mai sigure, în căutarea cheilor misterioase ale artei sacre a cântului”.

„Nu mai puţin de 1.700 de tineri artişti din 47 de ţări s-au înscris până acum la manifestările noastre, aderând la idealurile de adevăr şi de perfecţiune pe care le perpetuăm”.

În acest an, juriul competiţiei este prezidat de Nicolae Herlea şi cuprinde, ca membri, personalităţi din lumea internaţională a marii muzici:

-    italianul Marco Balderi - cel care conduce şi Orchestra festivalului,

-    criticul muzical francez Jacques Fournier,

-    dirijorul italian Claudio Gallina,

-    germanul Clauspeter Koscielny – editorul revistei „Orpheus”,

-    baritonul Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia,

-    muzicologul medic foniatru dr. Stephan Poen din Israel – care şi-a serbat în 27 iulie şi ziua de naştere, în aplauzele călduroase ale celor prezenţi,

-    Dieter Topp din Germania – preşedinte al Forumului Cultural European.

Atât concursul cât şi recitalurile şi întâlnirile ce se desfăşoară până pe 8 august în oraşul vecin sunt o invitaţie pentru melomanii gălăţeni.

Pe 31 iulie, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, are loc conferinţa „Darclee pe scenele lumii”, susţinută de dr. Stephan Poen.

Citit 642 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.