La Brăila: Începe festivalul Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”

La Brăila: Începe festivalul Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tineri solişti, peste 160 la număr, din 24 de ţări, vin să afle cât de aproape sunt de măiestria dorită în arta cântului clasic * Orchestra Festivalului va fi condusă de Marco Balderi - fost director la Scala din Milano * Pe faleza Dunării va avea loc, pe 12 august, un concert extraordinar cu participarea Corului Filarmonicii ”Enescu”


Festivalul-Concurs Internaţional de Canto ”Hariclea Darclée” are loc din nou la Brăila în perioada 1 - 12 august 2012, cinstind memoria sopranei născută aici la 10 iunie 1860.

La ediţia 2012 a competiţiei de la Brăila s-au înscris peste 160 de concurenţi din România, Republica Moldova, Armenia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Croaţia, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ucraina.

Juriul internaţional este compus şi de această dată din personalităţi de prestigiu din România, Italia, Polonia, Israel şi Grecia.

Câştigătorii ediţiei 2012 a Concursului Internaţional de Canto ”Hariclea Darclée” vor fi aplaudaţi la Gala Laureaţilor din seara de 12 august 2012. De asemenea, concurenţii şi publicul vor urmări împreună conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen intitulată ”Nicolae Herlea - o celebrare la 85 de ani”, însoţită de videoproiecţii cu arii interpretate de marele bariton. De altfel, şi maestrul Herlea va fi unul din invitaţii de seamă ai Festivalului-Concurs.

Deschiderea festivă are loc pe 1 august 2012, la ora 18,30, şi va fi urmată de concertul inaugural al sopranei Edith Borsos din România - laureată a Marelui Premiu Darclée 2010, pe care l-a obţinut alături de baritonul spaniol Alvaro Lozano. Împreună cu acesta şi cu alţi laureaţi ai ediţiilor anterioare, ea va putea fi admirată la Celebrarea Verdi - Wagner şi în capodopera verdiană ”Il Trovatore”, sub bagheta maestrului Marco Balderi - fost director la Scala di Milano, dirijorul Orchestrei Festivalului.

Manifestările onorează geniul lui Verdi şi, respectiv, al lui Richard Wagner, de la naşterea cărora se vor împlini în curând 200 de ani. Organizatorii şi soprana Mariana Nicolesco au ales special creaţii din operele cântate cândva de Hariclea Darclée.

”Tot Marco Balderi, care contribuie de ani şi ani de zile la triumful prestigioaselor manifestări de la Braila, va dirija Corul Filarmonicii George Enescu şi Orchestra Festivalului Darclée în Etapa Finală, cu public, a Competiţiei, la Concertul Extraordinar Verdi-Wagner de pe Esplanada Dunării, la care vor asista mii şi mii de persoane, şi la Concertul de Gală al Laureaţilor din 12 august 2012. Aştept cu o mare bucurie întâlnirea cu tinerii concurenţi şi mărturisesc că am mai multe emoţii pentru fiecare dintre ei decât am avut vreodată în propria mea carieră”, subliniază Mariana Nicolesco, în aşteptarea plină de bucurie a unei noi bucurii, aceea de a fi alături de tinerii interpreţi şi de publicul care iubeşte marea muzică.

Citit 9195 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.