Adrian Buzdugan și hiperrealismul amar

Adrian Buzdugan și hiperrealismul amar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adrian Buzdugan a debutat în volum cu mai bine de zece ani în urmă, cu un volum intitulat „Capela excomunicaţilor, povestiri ultimative“. Publicat de edituri prestigioase din România, a încercat să onoreze invitaţia Cenaclului de a citi, dar probleme medicale la ordinea zilei (pandemia n-a trecut!) l-au împiedicat. Din volumul său cel mai recent, „Freddie. Proze riscante“, apărut la editura Cartea Românească în 2017, Adi Secară a lecturat proza „Ghostwriter“, un text despre lipsa de demnitate a vieţii literare dintr-o ţară imaginară. M-a surprins plăcut această măiestrie de a descrie fără compromis și iluzii culisele lumii literare, din orice loc ar fi. Un pamflet, marcat de hiperrealism, o deformare foarte accentuată a personajelor pentru a accentua ideea pură. Este și despre lipsa de fairplay în lumea literară.

Gabriel Gherbăluţă: ”Adrian scrie foarte direct și sincer. E absurdul dat de realitate. Totul e foarte real. Scrie foarte dureros. Unii dintre cei care sunt în domeniu sunt vizaţi un pic. E foarte tare tipul. Pot fi tot felul de trimiteri la diverși autori. Surprinzător, nu mai auzisem până acum de el.” (nota noastră: deși este membru al Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România!)

Iosif Roca: ”Pe mine m-a dus gândul la un scriitor plecat în Germania. Acela atinge câteva lucruri pe care le-a descris Adrian Buzdugan. În special această împărţire a premiilor pe baza unor criterii care par să nu fie prea clare. Dar, desigur, caravana trece....”

Adrian Secară: ”Adrian Buzdugan are o experienţă deosebită. A mai scris proză, scenarii de film și teatru. Aici realizează o descriere a lumii ghost-writerilor, personajul principal fiind un astfel de scriitor-fantomă care se confruntă ideatic cu un critic care vrea și el să fie critic-fantomă, dar și cu un manelist interlop, vorba vine, care vrea să devină și el scriitor pentru a-și impresiona iubita.”

Carmen Neacșu: ”Apreciez atmosfera descrisă. Te face să-ţi dorești să vezi lumea cu viziunea lui. E nu numai foarte talentat, dar și vorbește cu curaj despre acea lume literară. Este un curaj asumat.”

Astăzi, 2 decembrie, de la ora 18.00, la sediul cotidianului „Viaţa liberă“, va citi proză Iosif Roca.

Citit 784 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.