Oameni de seamă. Andrée Chedid, scriitoare franceză cosmopolită

Oameni de seamă. Andrée Chedid, scriitoare franceză cosmopolită
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Scriitoarea franceză Andrée Chedid s-a născut pe 20 martie 1920, la Cairo, într-o familie creștină libanezo-siriană, stabilită în Egipt în 1860.

Licențiată în Litere la Universitatea Americană din Cairo şi crescută într-un mediu în care se vorbeau trei limbi - araba, engleza și franceza, Andrée Chedid a scris poezii de foarte tânără și și-a publicat primele texte în engleză. Primul său volum de poezie s-a intitulat "On the Trails of My Fancy" și a apărut sub pseudonimul A. Lake.

S-a stabilit la Paris în 1946. A realizat în 50 de ani o operă bogată și variată, plină de umanism și inspirată în parte din dualitatea sa orientală și franceză. Este autoare a cărților "Sixieme jour" şi "L’autre" - ambele ecranizate. O credință profundă în om, dublată de speranță, regăsim și în nuvelele din volumul "Le corps et le temps", precum și în piesa de teatru "Berenice d’Egypte". Şi-a declarat umanismul, printre altele, şi în romanul "Le message", în care își exprimă furia față de război și violență, printr-un cuplu separat de războaie. A publicat 18 romane, 23 volume de poezii, cinci culegeri cu peste 100 de povestiri, opt piese de teatru și două eseuri. Ulterior, creația sa poetică a fost adunată în două volume: "Textes pour un poeme" și "Poemes pour un texte". A scris și nouă cărți pentru copii. Opera sa a fost adaptată, parțial, pentru cinema, televiziune, teatru, radio și a fost tradusă în mai multe limbi.

A fost recompensată cu premii, printre care: "L’aigle d’or" pentru poezie, "Prix Mallarme" pentru poezie, "Prix Pierre-de-Regnier" pentru întreaga operă, atribuit de Academia Franceză în 1986, "Grand Prix" pentru poezie, "Grand Prix de Litterature Paul Morand", "Prix Goncourt" pentru poezie, precum și titlul de Mare Ofiţer al Legiunii de Onoare al Franței.

A decedat la Paris, pe 6 februarie 2011, la vârsta de 90 de ani.

 

Citit 1614 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.