Elevii și profesorii Școlii 25 au dat mână cu mână în Hora Unirii (VIDEO)

Elevii și profesorii Școlii 25 au dat mână cu mână în Hora Unirii (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 25 Galați au participat, joi, la o lecție despre Ziua Unirii Principatelor Române. Și nu au făcut-o printr-o oră clasică de istorie, ci prin cântece și poezii. Sărbătoarea Micii Uniri a fost celebrată în avans, deoarece 24 ianuarie este zi liberă în școli.

Alături de cadrele didactice, elevii și-au dat mâna și s-au prins într-o Horă a Unirii. Cu emoție în glas, elevii au pus în scenă crâmpeie din piese istorice, ilustrând astfel însemnătatea Zilei Unirii.

Curtea unității de învățământ a fost joi neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi și profesori care au dansat Hora Unirii. "Sunt pregătită să intru în horă, alături de colegi și de doamna învățătoare. Am aflat astăzi cât de importantă este ziua de 24 Ianuarie. Abia aștept să ajung în clasa a V-a și să fac istorie, ca să aflu mai multe despre țara mea", ne-a declarat vizibil emoționată o elevă de clasa a III-a.

Sărbătoarea a debutat în sala de sport a şcolii, amenajată acum special pentru această activitate. Elevii claselor a III-a B și a V-a A, coordonați de profesoara pentru învățământul primar Elisabeta Marcu și de directoarea unității de învățământ, profesoara de istorie Nina Gurău, au pus în scenă fragmente din "Ocaua lui Cuza" și "Ne amintim de 24 Ianuarie 1859".

Cele două piese de teatru au adus în prim-plan evenimentele petrecute în 1859 și au avut drept scop familiarizarea elevilor cu istoria națională. "Am marcat, prin activitatea de astăzi, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Elevii au înțeles astfel că domnia lui Cuza s-a remarcat printr-o serie de reforme importante pentru statul român. În curtea școlii, am dat mână cu mână și am dansat în horă, marcând astfel Ziua Unirii Principatelor", ne-a spus directoarea Nina Gurău.

"Activitatea «Unirea națiunea a făcut-o!», realizată de clasele a V-a A și a III-a B, a avut drept scop marcarea zilei de 24 Ianuarie 1859. Ne-am bucurat de sprijinul bibliotecarei Violeta Vlădescu, al profesoarei Iuliana Adămiță și al profesoarei pentru învățământ primar Diana Sandu. Am jucat roluri, am fost țărani, boieri și domnitor, am cântat și am dansat, dar am extras şi învățăminte folositoare pentru viață și pentru viitorii ani de școală", ne-a explicat profesoara Elisabeta Marcu.

La rândul lor, elevii Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" au marcat Ziua Unirii prin activități extrașcolare desfășurate în curtea liceului. Împreună cu preoții profesori și cadrele didactice îndrumătoare, elevii Seminarului au dansat Hora Unirii și au dat ”mână cu mână” în cinstea zilei de 24 Ianuarie.

Sărbătoarea, marcată în toate unitățile de învățământ

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, profesorul Adrian Silivestru, a felicitat cadrele didactice și profesorii gălățeni pentru implicarea în realizarea unor activități deosebite dedicate zilei de 24 Ianuarie. Acesta consideră că datoria morală a cadrelor didactice este aceea de a le insufla elevilor elemente de patriotism și dragostea pentru valorile neamului românesc. "Din informațiile noastre, în toate școlile din județul Galați s-au desfăşurat activități prin care s-a marcat momentul Unirii de la 24 Ianuarie. Acest lucru constituie prilej de evocare a momentelor esențiale din istoria noastră, dar este și o obligație morală a școlii, ca formator de valori naționale, ca modelator de suflete în spirit autentic românesc", ne-a declarat Adrian Silivestru.

Citit 1952 ori Ultima modificare Duminică, 05 Februarie 2023 07:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.