Academicianul Constantin Budeanu s-a născut pe 16 februarie 1886, la Buzău.
A urmat cursurile Liceului "Vasile Alecsandri" din Galaţi, fiind timp de şapte ani şef de promoţie. A absolvit, în 1908, Școala Națională de Poduri și Șosele din București, devenind inginer constructor. În anul 1909, a obținut specializarea de inginer energetician, după ce a absolvit Școala Superioară de Electricitate din Paris, ca bursier al Academiei Române. A făcut un stagiu de practică la companii de electricitate din Paris, iar apoi a lucrat la Berlin, la Fabrica de Mașini Electrice și la una din centralele electrice ale orașului.
Timp de 38 de ani a activat în domenii legate de electricitate și electrotehnică, centrale electrice, linii de transport, rețele de distribuție. Între anii 1910 și 1919 a fost angajat la Căile Ferate Române, în perioada 1919-1921 - la Societatea Tramvaielor din București, între 1921 și 1931 - la societatea "Electrica", iar din anul 1931 până în 1948 - la Creditul pentru Întreprinderile Electrice din România.
Cariera universitară și-a început-o ca asistent la cursul de Electricitate și Electrotehnică de la Școala Națională de Poduri și Șosele și apoi a predat cursul de Mașini Electrice și Tracțiune Electrică. În 1926, a devenit profesor și a predat cursurile de Electricitate și Măsurări Electrice și Bazele Teoretice ale Electrotehnicii, la Școala Politehnică din București, devenită ulterior Institutul Politehnic București.
Constantin Budeanu a introdus noțiunea de "putere deformantă" și metodele de calcul al acesteia, prin tratatul său "Puissances reactives et fictives". În 1930, a dat definițiile pentru noțiunile de "putere reactivă" și "factor de putere", precum și denumirea pentru unitatea de putere reactivă: "VAR" (Volt-Amper-Reactiv).
Pe 27 mai 1938, a fost ales membru corespondent, apoi, la 2 iulie 1955, membru titular al Academiei Române. A fost și membru în Consiliul de Conducere al Societății Electricienilor Francezi din Paris, precum și membru fondator și vicepreședinte al CIGRE (Consiliul Internațional al Marilor Sisteme Electrice). A fost inclus în "Sala savanţilor şi inventatorilor", organizată de Comisia Electrotehnică Internaţională la Geneva, alături de Maxwell, Faraday, Tesla sau Edison.
A decedat la București, pe 27 februarie 1959.
În 1986, la un secol de la nașterea lui Constantin Budeanu, Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală cu portretul său.