Experiment muzical, cu un compozitor ucrainean, la Galaţi

Experiment muzical, cu un compozitor ucrainean, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pianistul Ștefan Doniga va susţine un concert, luni, 6 martie, începând cu ora 17,00, în Sala de festivități a Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galați, cu  titlul "Experimentul Bortkiewicz", dezvoltând un concept original, prezentat în premieră publicului din România, în cadrul unui turneu.

Proiectul propune un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Eduardovici Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit: alături de lucrări camerale solistice, recitalul cuprinde și monumentalul concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat "Per Aspera ad Astra" ("Prin suferință către lumină"), pe care pianistul român îl va prezenta în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava.

"Experimentul Bortkiewicz" este însă mai mult decât un original recital de pian realizat cu ajutorul tehnologiei moderne. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol. Repertoriul recitalului oferă un portret complet al compozitorului ucrainean, de la miniaturi instrumentale - mazurcile op. 64, trecând prin cel mai important gen cameral - Sonata nr. 1, pentru a culmina cu marele gen concertant prin partitura Concertului nr. 3 op. 32 în do minor.

Citit 1020 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2023 07:09

1 comentariu

  • postat de Ivan
    Luni, 06 Martie 2023 07:19
    5.13.234.***
    Cate experimente culturale sau concerte romanesti sunt programate in Ucraina sau in Europa?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.