Ultima ardere pe rug din Europa a avut loc la Sighișoara

Ultima ardere pe rug din Europa a avut loc la Sighișoara
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mai puțin cunoscută din păcate de gălățeni, joi, 23 februarie 2023, a avut loc la Galați vizita dlui profesor Corneliu Zeana, care și-a lansat la Librăria "Alexandria" cartea sa "Ultima Ardere pe Rug. Sighișoara-Schäßburg". Întâlnirea a fost organizată de ONG-ul "Alianța pentru Galați", autorul fiind provocat la dialog de profesorul de filosofie Ion Cordoneanu.

Evenimentul a fost unul important prin prisma personalității remarcabile a autorului. Corneliu Zeana a fost candidat pentru Premiul Nobel în Medicină, este președinte al Asociației Medicilor Scriitori și Publiciști Români, fiind și membru al Union Mondiale des Medecins Ecrivains. De asemenea, este membru al Uniunii Scriitorilor Români, al Uniunii Epigramiștilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști Români. A impulsionat activitatea literară a Asociației Medicilor Scriitori Români, în direcția utilizării literaturii ca formă de tratament sub emblema: "Deviza lor de căpătâi/ Să vindeci sufletul întâi". Cărțile de poezie, romanele, eseurile sau proza scurtă sunt departe de a conține sfaturi medicale explicite. Marea literatură formează însă caractere și deschide căi spre introspecție și înțelegerea sensului vieții. Ea predispune la o atitudine meditativă și aducătoare de liniște sufletească, viața fiind privită în armonie cu natura, iar prin aceasta literatura devine o formă de terapie, cu valoare dovedită prin studii de anvergură deja întreprinse în diverse zone ale lumii, îndeosebi în SUA. Aceste studii cu semnificație statistică au demonstrat că durata vieții este proporțională cu numărul de cărți citite și cu anii dedicați studiului. Sub acest aspect există o diferență semnificativă între cititorii de carte literară și cei care își consacră timpul liber exclusiv televizorului.

În esență, doctorul Corneliu Zeana este promotorul unui curent de valorizare a potențialului terapeutic al literaturii. "Ultima Ardere pe Rug. Sighișoara-Schäßburg" este un roman istoric ce are la bază un fapt mai puțin cunoscut de contemporani, și anume ultima ardere pe rug din Europa, care a avut loc în Transilvania, mai precis la Sighișoara, pentru delictul de vrăjitorie. Totul se întâmpla pe 28 aprilie 1752, când ultima vrăjitoare din Europa, Barbala Farkas, moașa comunității locale, era arsă pe rug! Intriga cărții ne introduce în atmosfera unei societăți medievale plină de prejudecăți, în care frizează absurdul până la consecințe tragice. Inedit, cartea invită să fie scrisă chiar de cititor, fiind un manifest împotriva prejudecăților de orice fel și un semnal de alarmă împotriva ignoranței care poate naște monștri. Dar mai multe îi lăsăm pe cititori să descopere singuri… Lectură plăcută!

Citit 1205 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.