Când vor fi amplasate lucrările realizate la ultima ediţie a Taberei de sculptură în metal?

Când vor fi amplasate lucrările realizate la ultima ediţie a Taberei de sculptură în metal?
Sorin George Purcaru, Înaripat
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Ultima ediție a Taberei de sculptură în metal organizată în Galați, cea de-a VII-a, s-a desfășurat în perioada august - octombrie 2016. Proiectul acesteia, așa cum se menționează în catalogul editat cu prilejul vernisajului din 27 octombrie, "s-a născut din dorința Fundației Culturale «Nicolae Mantu» și a partenerilor săi, Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică Galați (preşedinte, prof. ing. dr. Cătălin Fetecău) și Asociația CED România - Centrul de Excelență prin Diversitate (preşedinte, Cristina Căluianu), de a continua tradiția organizării unui eveniment artistic emblematic pentru municipiul Galați".

Organizatorii au avut sprijinul financiar al Ministerului Culturii, care a alocat suma de 99.964 de lei. Manageri de proiect: Andra Luciana Marcu și Cătălin Fetecău. Au participat opt sculptori: Cătălin Bădărău (n. 1975), Nicolae-Ovidiu Popa (n. 1967), Laurenţiu Mogoşanu (n. 1958) din București, Liviu Mocan (n. 1955) din Cluj-Napoca, Sorin George Purcaru (n. 1971) din Iași, Valentin Vârtosu (n. 1962) din Chișinău, Denis Brînzei (n. 1975) și Gheorghe Terescenco (n. 1947 - m. 2022), toţi membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, cu un bogat palmares artistic şi cu lucrări de artă monumentală nu numai în ţară, ci şi peste hotare.

Câteva firme importante din oraş au contribuit la deschiderea şantierelor, sponsorizarea cu materiale, echipamente şi consumabile necesare, sprijinindu-i pe artişti pentru realizarea sculpturilor: Universitatea "Dunărea de Jos", ArcelorMital, Damen Shipyards, S.C. Criomec, Menarom PEC, Lemland şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare.

Tema propusă pentru ediţia a VII-a a fost "Arc peste timp", iar în cadrul acesteia au fost realizate următoarele lucrări de artă monumentală: Cătălin Bădărău - "Meat Me"; Nicolae Popa - "Rugă"; Laurenţiu Mogoşanu - "Transfigurare"; Liviu Mocan - "Sămânță"; Sorin George Purcaru - "Înaripat"; Valentin Vârtosu - "Un cactus rupt în două, măsurător de dor de țară"; Denis Brânzei - "Serafim"; Gheorghe Terescenco - "Simbol". Lucrările realizate sunt adevărate metafore plastice ale unor idei semnificând zborul, dorinţa omului de a năzui la idealuri cât mai înalte și de a-și depăși propriile sale limite, jertfa, dorul de ţară.

Operele au fost donate de Fundația Culturală "Nicolae Mantu" Primăriei municipiului Galați pentru a întregi patrimoniul arhitectural-artistic urban al orașului, în condiţiile în care lucrările create la edițiile anterioare au conferit municipiului și mai ales Falezei Dunării din Galaţi o atracție unică. Criticul de artă Mircea Grozdea scria că sculpturile de pe faleză oferă o "panoramă unică în peisajul fluvial, un punct-șoc de atracție vizuală pentru bătrânul port, înnoit cu moderne construcții, dar și prin lucrări de artă de cea mai recentă concepție" ("Sculptori români contemporani", Editura Meridiane, București 1984).

Din păcate, deși au trecut aproape şapte ani de la desfăşurarea respectivei ediții a Taberei de sculptură în metal, o singură lucrare a fost amplasată în oraş: "Simbol", de Gheorghe Terescenco, aflată în sensul giratoriu de la intrarea în Galați dinspre Tecuci. Celelalte şapte sculpturi sunt găzduite în curtea firmei Criomec. Asistăm astfel la repetarea cazului lucrării "Omagiu lui Brâncuși", a sculptorului german Ewerdt Hilgemann, care a zăcut în iarbă, pe Faleza Inferioară a Dunării, timp de 32 de ani și a fost restaurată și instalată abia în acest an. Așa se va întâmpla oare și cu cele șapte lucrări? Aşteptăm un răspuns din partea municipalităţii, pentru că gălățenii sunt nerăbdători ca lucrările să înnobileze spațiile publice ale orașului.

Citit 2171 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2023 20:34

2 comentarii

  • postat de Rodax
    Duminică, 18 Iunie 2023 06:16
    92.83.34.***
    Pe faleza nu mai este loc.sa fie amplasate în parcul de la ultimul leu.
    0
    0
  • postat de Pot ajunge pe Faleza Inferioară
    Sâmbătă, 17 Iunie 2023 07:30
    109.166.133.***
    Dacă nu găsesc o zonă să fie amplasate lucrările în sculptură în metal, să fie montate pe Faleza Inferioară, că tot mai sunt lucrări artistice în acea zonă și se completează ambiental cu celelalte lucrări artistice. În prima fotografie din articol, se observă o tablă ondulată de tip RNR(Registrul Na
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.