A.G. Secară, laureat al Premiilor „Ficţiunea”

A.G. Secară, laureat al Premiilor „Ficţiunea”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scriitorul şi criticul literar A.G. Secară, colaborator al cotidianului "Viaţa liberă", a câştigat una dintre categoriile Premiilor "Ficţiunea" pe anul 2022. Adi Secară a fost recompensat la categoria "Stil artistic rafinat și ingenios", pentru volumul de poeme "Horodok".

Motivația juriului, formulată de Liviu G. Stan, a fost următoarea: "«Horodok» împrumută cu rezonanțe incantatorii numele unui oraș din regiunea ucraineană Liov, folosind o microstructură de epopee, developând monstruozități și viduri ale actualității printr⁠-⁠o strategie postmodernă de sintetizare a istoriei. Pistoanele livrești ale poemelor fac trimiteri ample spre Kafka și Trakl, prelucrându⁠-⁠i în regim ludo⁠-⁠tragic mazilescian. Ingeniozitatea stilistică a volumului provine din felul în care Adi G. Secară manevrează nivelurile de asianism în retorica poemelor, drapându⁠-⁠le într⁠-⁠un proteism seducător, care ni se înfățișează când sub forma unui «memorandum» al lumilor distruse, când prin remixuri psalmice".

Printre nominalizaţii acestei ediţii s-a aflat şi actriţa Petronela Buda, pentru premiul categoriei "Ficţiune psihologică, cu impact social", cu rolul din spectacolul "Uşa e deschisă", de Andrei Velea, pus în scenă de regizorul Vlad Ajder, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini". Câştigătoarea acestei categorii a fost Alina Grigore, pentru regia şi scenariul filmului "Blue Moon" ("Crai nou").

Premiile "Ficțiunea" sunt acordate anual de Asociația Creatorilor de Ficțiune şi revista "Ficțiunea OPTm", în parteneriat cu ARCUB, Primăria Capitalei și Muzeul Municipiului București. Gala premiilor pentru anul 2022 s-a desfăşurat pe 30 iunie 2023, la Casa Filipescu-Cesianu din Bucureşti.

Citit 1095 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2023 05:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.