Fundația Universitară "Dunărea de Jos", înființată cu 25 de ani în urmă a inclus printre planurile sale și înființarea unei edituri care să publice cărțile scrise de cadrele didactice din Galaţi.
"După o informare la editurile universităților din Iași și București, am întocmit un plan editorial care a cuprins primele titluri de cărți ce urmau să fie tipărite. După mai puțin de un an, editura a fost acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, ce aparține de Ministerul Educației, dar lucrează independent de acesta. De-a lungul timpului au fost necesare și alte acreditări, care s-au obținut la momentele respective", ne-a declarat prof. univ. emerit dr. Cosma Tudose, căruia i s-a încredințat, acum 25 de ani, înființarea Editurii Fundației Universitare "Dunărea de Jos".
"A fost ales un Consiliu editorial, cu reprezentanți din fiecare facultate, care a aprobat planul anual de editare, titlurile aprobate pentru tipar au fost împărțite în 14 colecții, printre care Științe inginerești, Științe fundamentale, Filologie, Economie ș.a. Numărul cărților publicate a urmat o curbă Gauss, cu un maxim de 80 cărți pe an (la înființarea învățământului la distanță) și a scăzut la 10-15 titluri în ultimii ani, când majoritatea volumelor sunt publicate în colecțiile Științe inginerești și Științe fundamentale. În total au fost publicate peste 850 de titluri, în peste 450.000 de exemplare", ne-a mai spus Cosma Tudose.
În toți acești ani, ne-a mai spus prof. Tudose, directorul editurii, "am participat la expoziții naționale şi am obținut premii și diplome. Cu aceste ocazii au fost stabilite legături cu alte edituri universitare în vederea unor schimburi de carte între bibliotecile universităților participante".
În ultimii ani a crescut solicitarea de publicare a cărților în format electronic (e-book). Primele astfel de cărți au apărut în anul 2006, până în prezent fiind publicate la Galaţi peste 180 de titluri în acest format.