Dicţionar de cultură generală

Dicţionar de cultură generală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Într-o lume din ce în ce mai grăbită, în care superspecializarea a devenit cuvânt de ordine, iar orice fel de informaţie se află la un singur click distanţă, un compendiu de cultură generală pare cumva desuet

Nu este însă deloc aşa, pentru că, oricât ne-am considera de moderni, cultura generală trebuie să facă parte în continuare din bagajul oricărui tânăr care îşi începe drumul în viaţă. Informaţiile pe care le considerăm de obicei cultură generală ("ceea ce ne rămâne după ce uităm tot ce-am învăţat în şcoală") au un rol extrem de important în formarea abilităţilor şi deprinderilor necesare de-a lungul carierei oricui, chiar dacă, la prima vedere, nu (mai) eşti tentat să crezi acest lucru.

În acest context, cea mai recentă realizare a cunoscutului medic gălăţean Leonard D. Domnişoru chiar este de aplaudat. Volumul "Dicţionar de cultură generală", apărut anul acesta la Editura Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, cuprinde date esenţiale din istorie, filosofie, literatură, artă, civilizaţii, religii sau ştiinţă. Regăsim în cuprinsul lucrării peste 350 de articole, cinci micromonografii şi opt hărţi. Cartea publicată în 2023 este, de fapt, o variantă revăzută şi completată a unei ediţii anterioare, cultura generală fiind pentru medicul gălăţean o pasiune de-o viaţă, dincolo de domeniul în care a activat zeci de ani şi căruia i-a consacrat nu mai puţin de 120 de lucrări ştiinţifice.

Excelentul "Dicţionar de cultură generală" se bucură şi de aprecierea celui mai înalt for al elitelor româneşti, atât preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, cât şi fostul vicepreşedinte Răzvan Theodorescu fiind prezenţi cu scurte consideraţii despre carte pe coperta a IV-a a volumului.

Citit 794 ori Ultima modificare Luni, 17 Iulie 2023 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.