Terapii paralele la Salonul literar „Axis Libri”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la psihologia germană la umorul gălăţean *

Întrunirea de joi, 21 octombrie, a Salonului literar „Axis Libri” al Bibliotecii „V. A. Urechia” Galaţi a început cu invitaţia directorului Zanfir Ilie în două lumi paralele, ambele terapeutice – umorul şi psihanaliza, reprezentate prin cele două cărţi ce aveau a fi lansate, şi anume volumul 4 din „O antologie a literaturii gălăţene contemporane”, o culegere a umorului de producţie locale, editată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi „Viaţa ca o autosugestie”, un volum de psihologie şi psihoterapie aplicată a vrânceanului stabilit în Germania, Dan Goglează, apărut la Editura Humanitas.

Şi pentru ca lumile să fie şi mai paralele, adică şi mai complementare, întrunirea a debutat cu vioara elevei Adelina Chiciuc, de la Liceul de Artă, care le-a oferit tuturor „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Despre antologia umoriştilor, a vorbit reprezentantul Centrului, Vasile Plăcintă, şi Dan Plăeşu, prefaţatorul volumului.

Luările de cuvânt s-au structurat, firesc, în două tabere – umoriştii şi psihanaliştii. La prima categorie, au citit din creaţiile proprii Vasile Plăcintă,  Constantin Cristian, Dan Căpruciu şi Vasile Bârzu. 

Despre volumul „Viaţa ca autosugestie”, poetul Paul Sân-Petru a recurs la calitatea sa profesională de medic şi a produs intrarea în atmosferă, prezentând şi principalele capitole ale volumului. O interesantă cronică de bibliotecă a oferit, din partea casei, bibliotecara Violeta Opaiţ.

De la Brăila, scriitoarea Doina Popescu a lansat o întrebare, Dan Goglează a răspuns, au fost şi alte dialoguri. Unul chiar în contradictoriu, între  moderatorul Teodor Parapiru şi autor, acesta reuşind, în câteva reprize, să susţină o veritabilă conferinţă de specialitate.

Intrând discret în mitologie, „somnul, zeu cu o mie de fii”, Teodor Parapiru a scos în evidenţă complexitatea lucrării psihoterapeutului, pe care o citise,  caracterul său pluridisciplinar, recursul la exemplificări, exprimându-şi aprecierea conţinutului, dar nu şi obligaţia de a fi de acord cu autorul…

În final, Zanfir Ilie a oferit  vrânceanului-neamţ Dan Goglează  o diplomă de excelenţă, pe care acesta o va duce cu siguranţă în cabinetul său de psihoterapie de la Leverkusen…

Citit 12339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.