Farmecul discret al Salonului „Axis Libri”

Farmecul discret al Salonului „Axis Libri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„A fost o seară de neuitat”, a concluzionat moderatorul Teodor Parapiru (FOTO) la sfârşitul primei întâlniri de decembrie a Salonului literar „Axis Libri” al Bibliotecii „V. A. Urechia”.

Şi nici nu s-ar fi putut altfel, de vreme ce – aşa cum i-a prezentat directorul Zanfir Ilie – cei doi oaspeţi de joia trecută au fost scriitorii Cassian Maria Spiridon, directorul revistei „Convorbiri literare” şi al Editurii Timpul, precum şi preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor şi Gheorghe Adrian Neagu, directorul revistei „Oglinda literară” din Focşani.

Au mai fost prezenţi, tot de la Iaşi, criticul Marius Chelaru, iar de la Cluj, Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, la care a  apărut recentul volum de eseuri al lui Cassian Maria Spiridon, „Farmecul discret al dreptei cumpăniri”.

Mult mai aproape de Galaţi („Aici mă simt ca acasă”), vrânceanul Gheorghe Neagu şi-a lansat două volume, un roman, „Arme şi lopeţi” şi o baladă cultă, „Mireasa neagră”. 

Înainte însă de a se trece la cele programate, directorul Teatrului „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu, invitat special, a recitat, a doua zi după cea naţională, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. 

Prezentarea documentată şi convingătoare a operei şi activităţii publicistice semnate Cassian Maria Spiridon a susţinut-o Letiţia Buruiană.   Redactorul şef de cincisprezece ani  al „Convorbirilor literare” a vorbit despre importanţa revistei ieşene, înfiinţată în 1867 şi care a reuşit să treacă peste trei secole şi două milenii.

Impresionat de ceea ce se întâmplă la Galaţi, scriitorul şi-a exprimat regretul că Iaşul nu are un „Axis Libri”… A fost completat de  Marius Chelaru cu o pledoarie pentru dimensiunea europeană a „Convorbirilor literare”.  

Despre cărţile lui Gheorghe Neagu şi despre traducerea lor în mai multe limbi au vorbit Ioana Chicu şi Oana Dugan. La rândul său, Gheorghe Neagu  şi-a prezentat revista, deschisă gălăţenilor, una cu mult mai tânără, de numai un deceniu, dar a vorbit şi despre Festivalul „Duiliu Zamfirescu”, de la Focşani.

Şi-au mai exprimat opinii sau au pus întrebări poetul Paul Sân-Petru, Angela Baciu, Speranţa Miron, Radu Moţoc, Neculai Staicu-Buciumeni. Pentru că suntem în luna cadourilor, Valentin Ajder a făcut, ad-hoc, o reducere cu 50 la sută a cărţilor de la Eikon. 

În final Teodor Parapiru a apreciat personalitatea scriitorului Cassian Maria Spiridon, valoarea eseurilor din volumul lansat, de fapt, editoriale apărute de-a lungul vremii în „Convorbiri literare” şi a remarcat la Gheorghe Neagu curajul de a publica, precum Vasile Alecsandri altădată, o baladă, în formă cultă.

Celor doi scriitori moldoveni, Zanfir Ilie le-a înmânat diplome de excelenţă din partea bibliotecii.

Citit 12318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.