Scriitori și profesori gălățeni, la FILIT 2023

Scriitori și profesori gălățeni, la FILIT 2023
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași este un proiect aflat la a XI-a ediție, care a reunit, în perioada 18-22 octombrie 2023, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali - cu toţii au fost în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de altă parte. După ediția din 2013, cotidianul spaniol "El Pais" a declarat că FILIT "este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est".

Printre invitații speciali de anul acesta s-au aflat autori îndrăgiți în România ultimilor ani, aflați mereu în topurile de vânzări: Markus Zusak (autorul bestsellerului "Hoțul de cărți", scriitor considerat un "fenomen literar"), Guzel Iahina (una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel international, cu romane traduse în peste 40 de țări), Eric-Emmanuel Schmitt (autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare), Burhan Sönmez (tradus în peste 40 de limbi, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional), Mircea Cărtărescu. Alți invitați din străinătate prezenți la FILIT 2023 (unde am mai remarcat o premieră: unirea Iașului și Chișinăului prin literatură!), multipremiați la nivel internațional și traduși în numeroase limbi, au fost: Giulia Caminito (Italia), Lidija Dimkovska (Macedonia de Nord), Monika Fagerholm (Finlanda), Franzobel (Austria), Petra Hůlová (Republica Cehă), Maylis de Kerangal (Franța), Ana Merino (Spania/SUA), Auður Ava Ólafsdóttir (Islanda), Karina Sainz Borgo (Venezuela/Spania), Ingo Schultze (Germania), Morten Strøksnes (Norvegia).

La această ediție, la care au fost prezenţi invitați din 25 de țări, au participat, direct sau indirect, și câțiva scriitori gălățeni. Leonard Matei și Adi George Secară au fost invitați să citească la "Noaptea albă a poeziei - maraton de lecturi publice", unul dintre cele mai așteptate momente ale evenimentului. Printre organizatorii momentului s-a aflat și un alt scriitor "legat" de meleagurile noastre, Cătălin Mihai Ștefan, care a fost coordonator al unuia dintre volumele lansate, "Poemele izolării" (Ed. Muzeelor Literare, Iași), unde au texte Angela Baciu și Luminița Potîrniche. Despre amploarea evenimentului în ansamblu, recomandăm pagina de internet  a festivalului (https://www.filit-iasi.ro/), de subliniat fiind prezența masivă a publicului, dar mai ales entuziasmul acestuia. Prezentă la evenimente a fost și profesoara Daniela Angelica Nistor, de la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" Galați. Cert este că, în măsura posibilităților, trebuie să fii măcar o dată în viață la FILIT, pentru a înțelege complexitatea fenomenului literar mondial.

Citit 923 ori Ultima modificare Vineri, 03 Noiembrie 2023 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.