Mihail Gălățanu - o minunată și frumoasă "damnare". Scriitori gălățeni, la "Gaudeamus 2023"

Mihail Gălățanu - o minunată și frumoasă "damnare". Scriitori gălățeni, la "Gaudeamus 2023"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, la ediția de sărbătoare (a XXX-a) a Târgului de carte "Gaudeamus", la standul Editurii "Vinea" a fost lansată monografia dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, un nouăzecist aproape furios (cândva!), Mihail Gălățanu.

Autoare, tot o gălățeancă (născută în "târgul" care ne-a dăruit-o și pe inegalabila Hortensia Papadat-Bengescu, dar afirmată pe alte meleaguri, deși colaborează cu instituții culturale gălățene), Ana Dobre, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Critică, Eseistică și Istorie Literară din București. Cartea este intitulată "Mihail Gălățanu - radiografia unui iconoclast", iar la eveniment au luat cuvântul sau au fost prezenți, pe lângă "erou", autoarea cărții, editorul și redactorul cărții, nimeni altcineva decât poetul Nicolae Tzone, poeții "înrudiți" (și la propriu, și la figurat) Cristi Pavel și Cristi Gălățanu, subsemnatul, mulți iubitori ai operei "iconoclastului"... damnat.

"Damnat", dacă suntem atenți și la ceea ce scria și spunea Alex. Ștefănescu ("cel care îl iubește necondiționat pe Gălățanu"), citat de la începutul argumentului (intitulat "De ce M.G.?"): "M. Gălățanu are destinul unui poet damnat. El și seamănă la înfățișare, prin ceva indefinibil, printr-un amestec de iluminare și nenoroc, cu Rimbaud, Esenin, Labiș. De peste 20 de ani, toate îi stau împotrivă, în încercarea de a-și face cunoscute versurile. (...) nu are parte decât de gloria de a vorbi într-un pustiu. Și, totuși, în această lungă perioadă a continuat să scrie ca un Sisif și cu o bucurie trăită pe cont propriu. Nimic nu l-a descurajat. Din strădania lui au rezultat câteva mii de poeme (...). Dintre ele, câteva sute sunt extraordinare, prin forța lor vizionară și prin utilizarea limbii române cu mare artă."

Desigur, nici proza sa nu trebuie neglijată, are chiar câteva capodopere ale genului, semnalate, Ana Dobre chiar scrie o monografie totală (cum este și cea a lui Ovidiu Marcu, alt gălățean, despre Marin Preda), oprindu-se asupra tuturor aspectelor, de la poetică și poietică până la... istoria literară!

Ca o curiozitate, Gălățanu și Ana Dobre nu se întâlniseră niciodată înainte de momentul lansării cărții. Se poate spune că începutul sărbătoririi celor 40 de ani de existență ai Cenaclului "Noduri şi Semne" a fost unul grandios, Mihail Gălățanu fiind unul dintre membrii de marcă ai mișcării literare gălățene.

 

Citit 1170 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.