Cenaclul "Noduri şi Semne" - 40 de ani de la înființare

Cenaclul "Noduri şi Semne" - 40 de ani de la înființare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Începând din 13 decembrie (trecerea în eternitate a lui Nichita Stănescu), se desfășoară o serie de manifestări festive prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înființarea cenaclului N&S (1983).

Spicuim câteva impresii ale unor membri ai cenaclului:

"Îmi aduc și acum aminte ce frică mi-a fost să vorbesc, să mă exprim și să îmi citesc scrierile pentru prima dată! Am învățat ce înseamnă critica constructivă și cum să privesc un text din mai multe perspective. Am învățat să ascult și să respect arta cuvântului. Am întâlnit oameni binevoitori, frumoși întru totul, care mi-au devenit și prieteni. Îi mulțumesc lui Ion Avram pentru toate serile frumoase de vineri, îmi este dor să îl ascult pe Dimitrie Lupu, mă gândesc cu mult drag la Anca Șerban, Tatiana Nona Ciofu, Stela Iorga, Ion Zimbru, Victor Cilincă, Radu și Simona Vartolomei, Simona Toma, Marius Grama, Andrei Velea, Cristina Dobreanu și mulți alții (nu vreau să se asemene cu o listă pomelnic). Mă bucur că acest cenaclu încă există, că ne leagă pe toți o iubire de Nichita și că există speranța de a preda cuvântul în cea mai frumoasă formă a lui, scrisă, în inimi, mai departe. La Mulți Ani, Noduri și Semne, la mulți ani, vouă tuturor! Cu mult drag!" (Monica Harhas - Anglia)

"Nu pot vorbi despre adolescența mea fără a include cenaclul Noduri și Semne. În aproape toate discuțiile pe care le am cu Paul Berenstein există un anumit moment în care ne amintim de oamenii de cenaclu și de textele lor, iar acest moment este unul de bucurie. Fără dorința de a linguși, cenaclul a fost o parte importantă care mi-a canalizat viitorul. Iar pentru acest lucru, vreau să mulțumesc tuturor pentru răbdare, sfaturi și amintiri. La mulți ani, Noduri și Semne!" (Radu Dragomir - Franța)

"O parte destul de importantă din viața mea scolastică, literatura a reprezentat pentru mine texte ermetice cu care nu pot rezona, dar pe care trebuia să le analizez mecanic, și compuneri cu folosirea judicioasă a epitetelor, ca să pot demonstra că am lecturat dicționarul din scoarță-n scoarță. Întâlnirea mea cu cenaclul Noduri și Semne, petrecută la granița dintre adolescență și perioada adultă timpurie, a schimbat complet această viziune. Am realizat că părerea mea este validă, că am voie să critic o operă și nu doar că mă pot exprima în scris, dar am și ce să exprim. Cenaclul mi-a dezvoltat creativitatea și simțul critic, iar pentru asta, cu toate că se împlinesc aproape 12 ani de la această intersecție, ocupă și mereu va ocupa un loc aparte în amintirea mea. Noduri și Semne a existat cu mult înaintea mea și îi urez să existe și mult după! La mulți ani!" (Paul Berenstein - Anglia)

Cenaclul își va relua activitatea pe 12 ianuarie, după Sărbătorile de iarnă.

Citit 1210 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.