Album de artă consacrat graficianului Cornel Corcăcel

Album de artă consacrat graficianului Cornel Corcăcel
Cornel Corcăcel
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cunoscutul istoric și critic de artă Corneliu Stoica este prezent pe piața cărții la începutul acestui an cu un nou album de artă, consacrat graficianului gălățean Constantin-Adrian (Cornel) Corcăcel, unul dintre cei mai activi membri ai filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), doctor în arte vizuale al Universității Naționale "George Enescu" din Iași cu teza "Tehnica pastelului între tradiție și contemporaneitate", lector universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității "Dunărea de Jos" Galați.

Apărut la Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos", albumul are formatul 20 x 22 cm, conține 204 pagini, este tipărit pe hârtie cretată de 170 gr./m.p., cu coperte cartonate și laminate. Este structurat în următoarele secțiuni: Studiu monografic, Grupaj de fotografii în care artistul este prezentat în diferite perioade ale vieții sau în compania unor personalități, Antologie critică, Cronologie, Bibliografie, Rezumate în limbile franceză și engleză, Reproduceri și De același autor (o fișă cu cărțile publicate de autorul albumului).

În studiul său monografic, intitulat "Omul - în centrul creației", Corneliu Stoica face mai întâi o incursiune în istoria graficii cultivate de-a lungul anilor la Dunărea de Jos, reliefând contribuția adusă de Nicolae Mantu, Elena Hanagic, Mihail Gavrilov, Gheorghe Naum, Emilia Dumitrescu, Mihai Dăscălescu, Nicolae Spirescu, Dumitru Cionca, Ana-Maria Andronescu, Vasile Onuț ș.a. la dezvoltarea acestui domeniu al artei, succesele repurtate de aceștia pe plan național și internațional conchizând că "însuși Cornel Corcăcel este un exponent care duce mai departe, în viziunea și stilul care-l individualizează, frumoasele tradiții ale artei plastice din Moldova de Sud" și că "atât la catedră, cât și în comunitatea artistică promovează cultul pentru valorile artei românești și universale, îndrumă și șlefuiește tinere talente, își croiește în continuare traseul propriei cariere artistice cu acribie, înalt profesionalism și maximă responsabilitate față de artă și față de beneficiarii acesteia". Sunt reliefate mai apoi principalele coordonate ale vieții și activității artistului, expozițiile personale organizate, participarea la manifestările de profil cu caracter local, național și internațional, participarea ca membru fondator la acțiunile Societății Artiștilor Figurativi din România (SAFR), premiile și distincțiile cu care a fost onorat etc.

Partea cea mai consistentă a studiului o reprezintă comentariile și analizele făcute asupra operei de până acum a graficianului, operă aflată în zona figurativului și în care, așa cum menționează criticul, Cornel Corcăcel "a cultivat portretul, peisajul urban și rural, natura statică, florile, s-a inspirat din mitologia universală și cea biblică, a ipostaziat imagini din lumea miraculoasă a copilăriei, din lumea circului și teatrului, din lumea monastică, a materializat vizual idei ce țin de pătrunderea sensurilor majore ale existenței umane sau de celebrarea perenității frumosului". Comentariile și analizele lui Corneliu Stoica sunt făcute cu pertinență, cu simț al proprietății termenilor, exprimarea este clară, iar creațiile avute în vedere sunt cele realizate îndeosebi în tehnica pastelului, în care el a obținut rezultate remarcabile atât în portretistică, dar și în celelalte genuri abordate (peisaj, natură statică, nud, compoziție). Nu sunt ocolite nici lucrările în care el a folosit alături de pastel și acrilice (ciclul BIP dedicat celebrului mim francez Marcel Marceau, unul dintre cei mai mari artiști ai pantomimei secolului al XX-lea), pastel și cărbune, acuarelă, grafit, grafit și foiță de aur sau gravura în ac rece.

Aprecierile din secțiunea "Antologie critică" sunt datorate criticilor de artă Mariana Tomozei Cocoș, Valentin Ciucă, Mircea Oliv, Dan Basarab Nanu, manager al Muzeului de Artă Vizuală, și pictorilor Gheorghe Andreescu și Gheorghe Miron, acesta din urmă fiind cel care l-a pregătit pe Cornel Corcăcel pentru examenul de admitere la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și design din cadrul Universității Naționale "George Enescu" Iași și care consideră că în creația acestuia "întâlnești măiestrie, frumusețe, acuratețe, într-un cuvânt Calitate", că "el și-a dorit de la început să introducă în meniul artistic permanent corpul uman și a reușit pentru că iubește cel mai frumos subiect pe care un artist îl poate aborda în creația sa, și anume Omul".

Trecând peste "Cronologie", care conține prezentarea celor mai importante evenimente din viața artistului, și "Bibliografie", elaborată cu sprijinul doamnei Camelia Toporaș de la Biblioteca "V. A. Urechia", opera lui Cornel Corcăcel este ilustrată în album prin 46 de desene introduse în textul monografic și 140 de reproduceri color, reprezentând toate genurile și tehnicile cultivate de acesta. Sunt imagini semnificative, care redau tipografic cu fidelitate formele și coloristica lucrărilor originale, astfel că cititorii și iubitorii de frumos pot urmări în condiții foarte bune evoluția graficianului.

Cu această nouă apariție editorială, numărul albumelor de artă ce poartă semnătura lui Corneliu Stoica a ajuns la cifra 15. Tot atâtea prețioase instrumente oferite celor interesați să cunoască mișcarea plastică gălățeană și pe reprezentanții acesteia. Salutăm gestul nobil al domnilor Nelu Mocanu, manager general al SF TEX Mercedes Benz Galați, și Gabriel Popescu, administrator Market Studenți 152 SRL Galați, sponsori care au făcut posibilă editarea acestui album de artă dedicat unui important reprezentant al graficii românești contemporane și o mândrie a plasticii gălățene.

Citit 1078 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2024 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.