În umbra luminoasă a „minții geniale” a lui V.A. Urechia

În umbra luminoasă a „minții geniale” a lui V.A. Urechia
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Unul dintre fondatorii României moderne, Vasile Alexandrescu Urechia, de la a cărui naștere se împlinesc sau deja s-au împlinit 190 de ani în 2024, a fost omagiat într-un mod inedit la Filiala Nr.1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene care se numește chiar „V.A. Urechia”!

A fost o întâlnire cu dichis, realizată în parteneriat cu Asociația Prietenie & Integrare, cotidianul "Viața liberă" și Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR), invitata specială fiind doctorul în istorie Elsa Stavro, o albaneză aromâncă stabilită de ceva timp în Galați, cu un discurs șarmant, demn de muza Klio, care s-ar putea să-și mai bea nectarul prin munții Balcani ai lui Fănuș Neagu, unde aromânii continuă să-și scrie istoria lor cu totul și cu totul deosebită. De pildă, în Albania sunt recunoscuți oficial ca minoritate abia din anul 2017, în alte state din zonă ei încă… neexistând (oficial)!

Citește și Sărbătorirea lui V.A. Urechia de către macedo-români (aromâni), întâlnire culturală la Galaţi

Deși așteaptă de câțiva ani cetățenia română, putem spune că Elsa Stavro este deja un cetățean de onoare al Galațiului, atât masteratul cât și doctoratul fiind obținute la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, cartea reprezentând varianta editorială a tezei de doctorat, „Identitatea aromânilor din Albania, de la elenizare și dictatură atee, la interculturalism”, fiind prezentată în avanpremieră, lansarea urmând a fi în primăvară.

Tema a fost „Sărbătorirea lui V.A. Urechia de către macedo-români (aromâni)”, dar cei prezenți s-au bucurat de aflarea unor chestiuni destul de puțin cunoscute despre Albania și albanezi, despre aromânii de acolo sau din întreaga lume, existând și o prelegere intitulată „Contribuția (a)românilor la dezvoltarea social-politică și culturală a statului albanez”, unul dintre aspectele subliniate fiind faptul că la început, statul albanez modern ar fi putut fi unul „al albanezilor și al aromânilor”.

Întâlnirea a fost moderată cu entuziasm de jurnalista și managerul Bibliotecii Județene, Corina Tudorache, care a subliniat că, probabil, s-a trecut prea repede peste aniversarea lui Urechia (născut, după unele surse, la 15 februarie 1834), despre care s-ar putea spune că a fost creatorul Galațiului cultural modern, prin tot ceea ce a făcut pentru orașul nostru, atât în timpul vieții, cât și, paradoxal, după trecerea sa la cele veșnice. Bibliotecara Letiția Buruiană a prezentat și ea aspecte ale activității lui Urechia, un fel de Titulescu cultural, având însă și o activitate politică reală, alături de Costache Negri și AL.I. Cuza putând fi considerați patronii spirituali ai politicii gălățene. Bună cunoscătoare a vieții susținătorului mișcării memorandistice, Letiţia Buruiană a adus la cunoștință publicului că prin tot ceea ce a realizat, prin puterea de muncă, Urechia a avut o „minte genială” (dincolo de „bețea de cuvinte” de care a fost acuzat), fiind și unul dintre puținii care a visat la o Uniunea Europeană în sensul pe care îl cunoaștem astăzi, el propunând niște State Unite ale Europei, plecând, este drept, de la Balcanii care tot produc istorie mai multă decât pot consuma…

Din rândul publicului, deosebit de activi au fost jurnalista Mioara Baciu, inginerul Cristian Chivu și o legendă a învățământului gălățean, venită cu aproximativ jumătate de veac în Galați din părțile Iașului, profesoara de matematică Cecilia Solomon, care va împlini anul acesta și dumneaei o frumoasă vârstă!

Carte de vizită

Elsa Stavro s-a născut în Tirana, Albania, pe 25 aprilie 1976. Pentru ea, literatura și istoria sunt interconectate în mod natural, fiind o parte importantă a formării sale academice. Cu două volume de versuri publicate în Albania (1996 și 2012), este inclusă în Antologia Poeziei Contemporane Albaneze în Suedia. Elsa Stavro este autoarea unor articole științifice apărute în publicații universitare din România, Ucraina și Republica Moldova. Licențiată în psihologie, cu un master în Administrație Publică și Integrare Europeană, ea are o specializare în Relațiile Rusia-UE de la Universitatea din Tartu, Estonia. A obținut, în septembrie 2022, titlul de doctor în istorie la Universitatea "Dunărea de Jos".

Articole scrise de Elsa Stavro

Citit 2230 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2024 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.