Cenaclul "Noduri și semne". Iubire cu iz de eternitate

Cenaclul "Noduri și semne". Iubire cu iz de eternitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

eu eram iubită/ așa ca o părăsire de-a-ndăratelea/ de el cu ochii mei galeși și râzători,/ care venea de parcă tot pleca spre el însuși/ și spre alte femei pe care le iubise/ în felul lui/ în felul lor/ îmi era clar că el venea ca să mă părăsească/ și de aceea i-am luat mâinile/ și i le-am sărutat umed chiar în podul palmelor/ muncite/ și tot atunci când el venea – pleca de lângă mine/ i-am luat trupul întreg la cercetat și la mirosit/ mireasma lui de cireș bărbat/ și i-am pus o mână pe sânul meu/ și o alta pe trupul meu/ și i-am spus acum pleacă-vino/ eu sunt aici/ după o lacrimă/ te aștept. (lacrima)

Stela Iorga a prezentat un grupaj de șaisprezece poeme ce vor întregi viitoarea sa carte, Ziua scorpionului, poeme care s-au ridicat și, chiar, le-au depășit valoric pe cele din uimitoarea sa carte à deauville, în care autoarea a reușit să creeze o atmosferă inedită și acaparatoare, de o memorabilitate aproape instantanee. Grupajul s-a dovedit a fi uniform și bine susținut – atât calitativ, cât și emoțional, momentele, gesturile, bucuriile și tristețile unei iubiri împărtășite și, totodată, neîmpărtășite încuibându-se acut într-o memorie care se încăpățânează să le păstreze cu înverșunare, într-un periplu de speranțe, iluzii și dezamăgiri – toate prinse în povestea versificată și inefabilă a fiecărui poem în parte, o iubire care, parcă, ar vrea să transcendă efemeritatea vieții, o iubire cu iz de eternitate.

”Stela Iorga face dovada complexității poeziei sale. Se poate vedea că a trecut de la duritatea pe care i-o cunoaștem la o poezie de suflet, care emoționează.” (Adrian Talabă)

”Poeziile Stelei Iorga, pe care ni le-a prezentat în această seară, au reușit să îmi taie răsuflarea. Am simțit foarte multă emoție. Fiecare poem e rotund, are metafore vii, proaspete, izvorâte dintr-un spațiu în care s-a așezat împăcarea. O poveste în care dragostea încă mai scrie versuri la timpul trecut.” (Carmen Neacșu)

”Poemele prezentate îmi sugerează un ecran intim pe care se proiectează trăiri diverse: unele – mai melancolice, altele – mai dure… Totul - îmbrăcat în metafore.” (Nelu Păcuraru)

”La prima vedere, ar putea părea naive dar, după cum curg, sunt ucigătoare. Au descriere și emoție, dezamăgire și regret. Captivează atât cititorul obișnuit, cât și pe unul profesionist.” (Laurențiu Pascal)

”Lipovenii spun că drama este o viață din care scoți toate părțile plictisitoare; poemele prezentate – dezvoltate, ar putea fi niște proze dramatice foarte bune, pentru că în spatele cuvintelor fiecărui poem există o poveste.” (Radu Vartolomei)

”Poezia Stelei Iorga este o poezie completă, care transmite multă emoție. Primează sentimentul iubirii, al iubirii neîmpărtășite. Realizează o fuziune între sentiment și simțul fizic carnal. Fiecare amintire este pe deplin resimțită: îngheț toată cotropită de tăcerile lui/ ca banchize de gheață (ex. din banchiza).  Am rămas impresionată de profunzimea versurilor pe care le-am simțit aproape cataclismic! O explozie de frumos, profunzime, inteligență și multă emoție.” (Silvia Curelaru)

”În cele mai multe dintre poeme, în versuri cu imagini deosebit de reușite, recunoaștem poeta «Iorga», care nu mai are nevoie de nicio recomandare. Avem o Stela entuziastă, strecurând și versuri de adolescentă îndrăgostită, trăgând, totuși, liniile unui cerc pe care scrie «Noli me tangere». Pentru prima oară, cunoscând practic întreaga operă a poetei, am simțit necesitatea de «a sfârteca» (există un poem «bluesul abatorului») unele texte, doar pentru a fi savurate mai bine… piece by piece! Există și un text, «banchiza», - se prea poate să fi început marea încălzire globală și pentru poezia Stelei…” (Adi Secară)

Vineri, 1 martie, de la ora 18,00, Cenaclul N&S este invitat la Librăria Alexandria - Concert Dezleganie al Proiectului Corbu.

Vineri, 8 martie, de la ora 18,00, la sediul VL, Victor Nicuşor Dragomir va citi proză SF.

Citit 1050 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.