Cenaclul "Noduri şi semne". O avanpremieră (la o ședință)

Cenaclul "Noduri şi semne". O avanpremieră (la o ședință)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În seara zilei de 25 martie 2024, zi de luni, va fi o întâlnire excepțională a membrilor Cenaclului "Noduri şi Semne" (și nu numai) cu scriitorul Ionuț Iamandi, care va susține o lectură publică, urmată de prezentarea celor mai noi cărți ale sale. Evenimentul se va desfășura la Filiala Nr. 1 "Costache Negri" a Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", de pe str. Regiment 11 Siret (Clubul "Liberty"), de la ora 18.00.

Va fi "o întâlnire cu dichis", desfășurată sub genericul Salonului cultural "Axis Libri". Printre altele, Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități, cu experiență de presă în mai multe redacții din București (cotidianul "Adevărul") și Londra (BBC World Service, secția română). A semnat cronici de carte și comentarii pe teme de istorie recentă în revistele "Dilema Veche", "Historia" și "Pallas Athena". A publicat volumele "Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice" (2023), "De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia" (2022), "Șahiștii. Povestiri" (2021), "Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus" (2020) și "Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio" (2019).

Despre cea mai recentă carte, dedicată întrucâtva filosofului Hume, am scris, printre altele: "Cu dezinvoltura unui Capablanca neaoș sau cu grația unui samurai convertit de la go la șah, Ionuț Iamandi, autorul unei cărți memorabile despre șah și șahiști, "inventează" deschiderea unui… șah-literar, filosofic, exerciții de dat mat în câteva mutări neantului spiritual ori non-sensului (la fel de?) spiritual. Înrudindu-se volens nolens cu fragmentele presocratice, cu haikuul, dar și cu catrenul lui Omar Khayyam (vag și indirect, tehnic vorbind, deși există și un "Rubaiyat humean"!), poate și cu… Tao/Dao, dar mai ales cu poemul într-un singur vers, cartezian, "Cogito, ergo sum" (de unde pleacă revolta sistemului lui Hume, oarecum rațional anti-rațional!), "Catrenul" (deși nu sunt numai catrene!) lui Ionuț Iamandi este copilul dialogului, dincolo de moarte, cu David Hume, empiricul sceptic scoțian despre care Einstein spunea că l-a inspirat pentru teoria relativității."

Vineri, 15 martie, la sediul "Vieții libere", de la ora 18.00, va citi Victor Dragomir.

Citit 993 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.