Cenaclul "Noduri şi Semne". Un SF în armonie cu divinitatea

Cenaclul "Noduri şi Semne". Un SF în armonie cu divinitatea
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Victor Dragomir a prezentat două proze scurte SF - ”Fulg de nea” și ”Calea Nuova” și două poeme de factură romantică, un romantism întârziat, am putea spune, sau un stil romanțios. Prozele s-au dovedit a fi bine dirijate - atât ca acuratețe a textului, cât și ideatic, demonstrând că autorul are o chemare specială pentru acest gen de literatură.

”Are un stil propriu, se vede că și-a trăit povestirile și că are profunzime și responsabilitate față de text și, implicit, față de cititor.” (Veronica Popescu)

”Dorește să ne demonstreze că se descurcă atât în proza SF, cât și ca poet; în poezie găsim multă sensibilitate și romantism. Am putea spune că este excesiv de sentimental, de sensibil și inteligent și, drept consecință - impresionant.” (Nelu Păcuraru)

”Se poate vorbi de un respect reciproc față de cititor, cât și față de sine - după acuratețea cu care își tratează fiecare subiect și după atenția de care dă dovadă în exprimare - îndeosebi în textele SF în care se nasc întrebări și care pe mine m-au dus cu gândul la Isaac Asimov, Leonid Dimov și chiar la Harry Potter al lui J.K. Rowling. Despre poezie, pot spune că este romanțată, dar de un romantism discret, elegant și sensibil. I-aș recomanda mai multă atenție la expresiile pleonastice în care apar alături cuvinte de genul dulce și suc etc. Ca sugestie - poate că ar trebui să-și adune poeziile, să le revizuiască și - de ce nu? - să-și pregătească o plachetă spre publicare.” (Ecaterina Păun)

”Textele SF îl recomandă ca pe un autor cu o imaginație debordantă. Interesantă este ideea de corespondență, de armonie cu divinitatea etc. Poezia mi s-a părut ușor naivă.” (Ioan Gh. Tofan)

”În «Fulg de nea» mi-a plăcut comparația între o navă cosmică și fulgul de nea; este inedită și îndrăzneață. Lucrarea se salvează cu răsucirea din final, unde apare un virus, povestea terminându-se, astfel, în poantă. Totuși, i-aș recomanda ca dozajul între science și fiction să fie mai armonizat. În schimb, în «Calea Nuova» nu dă chixuri, iar în dezvoltarea narațiunii, ideea că darul miraculos și vindecător trebuie însoțit de un sacrificiu este inedită. Finalul mi s-a părut, cumva, prea retoric. Poezia are o duioșie deosebită care vine din folosirea cuvintelor simple. I-aș recomanda să rămână în zona prozei, unde are un condei bun și concis și unde excelează.” (Stela Iorga)

Reamintim că luni, 25 martie, de la ora 18,00, suntem invitați la Filiala Nr. 1 a Bibliotecii "V.A. Urechia" (Clubul "Liberty"), unde scriitorul Ionuț Iamandi va susține o lectură publică.

Vineri, 22 martie, la ora 18,00, la sediul "Vieții libere", va citi Silvia Curelaru.

Citit 1172 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.