Pe 23 iunie 2024, în prima zi de Rusalii, Asociația "Rădeșteanca", Nicolae Cătălin Porumb, Nela Zânica Porumb, Școala Gimnazială Nr. 1 Rădești, Parohia Rădești și Primăria Rădești au organizat Festivalul Folcloric ”Flori de Tei”, ediția a IV-a.
Invitați dedicați folclorului din tot județul
Scopul propus al manifestării a fost scoaterea la rampă a elementelor de folclor autentic promovate în comunele judeţului Galaţi, astfel încât artiştii să beneficieze de un schimb util de experienţă, iar spectatorii de artă populară locală adevărată.
”Ediția din acest an s-a bucurat de prezența pe scena rădeșteană a 14 ansambluri și soliști din județul Galați din localitățile: Berești, Târgu Bujor, Pechea, Grivița, Movileni, Corni, Valea Mărului, Vânători, Braniștea și bineînțeles Rădești. A fost un schimb de experiență util și interesant la care au participat aproximativ 300 de elevi, care a avut ca scop promovarea folclorului autentic, precum și realizarea unui schimb de experienţă între şcoli și casele de cultură.
Activitatea a debutat cu tradiționala paradă a portului popular pe traseul școală – biserică – cămin cultural, moment de o frumusețe aparte, în care locuitorii comunei au putut admira costumele populare specifice zonelor participante. ”Nu trebuie să uităm că tradițiile, folclorul și obiceiurile populare sunt valori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic și statornic în ciuda scurgerii timpului. Prin promovarea acestor valori, Festivalul Folcloric «Flori de Tei» creează o punte peste timp și contribuie la transmiterea obiceiurilor populare generațiilor viitoare,” ne-a declarat Nicolae Cătălin Porumb.
Primarul localității, Ionel Popoiu, este o persoană rezervată care, în ciuda participării la organizarea evenimentului, nu a ținut neapărat să-și asume vreun merit. Ne-a prezentat, în schimb, orchestra compusă din oameni de-ai locului care cântă la toate evenimentele organizate pe plan local și noul parc pentru copii, realizat din fonduri ale primăriei pentru care așteaptă echipamentele care se vor monta, bănci, balansoare, etc. Acolo a fost amplasat uriașul tobogan gonflabil menit să ocupe copiii în timp ce părinții erau absorbiți de Hora Satului, aceasta fiind un eveniment organizat de primărie exclusiv, a doua zi după încheierea Festivalului ”Flori de Tei”.
Impresii ale participanților despre eveniment
Printre participanți, s-a regăsit o prezență constantă la festivalurile de folclor, care a cultivat o tradiție în păstrarea și popularizarea specificului moldovenesc. E vorba de coregrafa Ecaterina Cristea din Târgu Bujor, cu formațiile create și coordonate de dânsa, Grupul folcloric "Bujorelul", format din copii începători, cu vârste de la 8 la 13 ani, și "Umbrăvioara" (foto 1 şi 2 în al doilea modul). Programul a fost compus din dansuri specifice Moldovei de Sud.
”Ce-mi place foarte mult la Rădești și la organizator este că festivalul se face de Rusalii, hramul localității, nu se axează pe mari vedete și promovează copiii din tot județul. Dintre grupuri am remarcat Grupul folcloric «Datina3 din orașul Berești, coordonat de Elena Stegaru” ne-a declarat Ecaterina Cristea.
Atât demersul introducerii folclorului în actualitate, emulația participanților, atmosfera de sărbătoare, cât și hora programată și organizată a doua zi cu același scop, toate au atras interesul localnicilor. În ciuda unei călduri toride, câteva sute de săteni s-au revăzut, au dansat, ori și-au reîmprospătat garderoba cu iile scoase la mezat de negustori din Bârlad. Alții au umplut cele două terase ce ofereau bere și mici, sub atenta, dar rezervata supraveghere a câtorva mașini de jandarmi şi de poliție.
Nici opoziţia nu a avut reproşuri referitoare la organizarea festivalului
”Obiectivul acestuia a fost stimularea tinerilor în vederea păstrării, transmiterii şi revigorării folclorului românesc, a datinilor şi obiceiurilor populare româneşti, promovând folclorul muzical-coregrafic autentic. Obiectivele festivalului au constat în formarea unor abilităţi de manifestare a personalităţii prin cântec, dans, costum şi obicei popular, cultivarea încrederii şi respectului de sine prin activităţi cultural-artistice, dezvoltarea spiritului de echipă, a colaborării între şcolile implicate în proiect şi promovarea multiculturalităţii”, ne-a declarat Nicolae Cătălin Porumb.
Am încercat să iscodesc din dorința de a descoperi vreo secretă vulnerabilitate acestei desfășurări de management și comuniune rurală și l-am ispitit pe nou alesul membru liberal al Consiliului Local, Liviu Botezatu, să-și spună părerea. Așa cum era de așteptat ca factor de opoziție și-a exprimat nemulțumirile față de mersul local al politichiei, în viziunea sa, căreia, ca membru al opoziției, a promis că va încerca să-i aplice necesarele corecții. Referitor la organizarea Festivalului "Flori de Tei" nu a avut nimic de reproșat, ceea ce, tradus în limbaj de mirean politic neimplicat în partizanate, ar confirma modul impecabil în care s-au desfășurat atât Festivalul de la Rădești, cât și Hora Satului de a doua zi.
Mulţumiri tuturor celor implicaţi în organizare
La finalul Festivalului "Flori de Tei", ediția a IV-a, Cătălin Nicolae Porumb le-a mulţumit tuturor participanților, precum şi celor care l-au sprijinit în organizare: părintelui protopop Cezar Gagiu, domnului primar Ionel Popoiu, pentru masa asigurată participanților și mai ales pentru cortul care a ținut umbră spectatorilor și participanților, voluntarilor care au fost și de data aceasta la înălțime - Valentina Mardare, Aliona Onceanu, Andreea Vrabie, Andrei Talabă, Flori Ureche, Corina Ureche, Alexandra Rebeca, Cristina Niţă, Denisa Niţă, Violeta Porumb, Teo Burlacu, Antonio Hurduco, Iulian Iacomi, Cristina Dumitru, Diana Porumb, Marian Dorin Lungu, Cătălina Carp, Cristi Popa Hotnogu şi fotograful Daniel Nada.