Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, în parteneriat cu Asociația Profesională „Școala gălățeană”, a organizat, în perioada 20-30 septembrie a.c., expoziția de carte "Autori gălățeni și cărțile lor", ediția a III-a
Au fost expuse cărți apărute în perioada 2022-2024, într-o manifestare culturală de mare amploare, care a constituit o dovadă concludentă a potențialului creator al gălățenilor – scriitori, jurnaliști, artiști, oameni de știință, preoți, medici, economiști, cadre didactice, editori de reviste etc., semnatarii având vârste între 12 și 96 de ani, de la debutanți la autori cu zeci de cărți. Precizăm că expoziția nu s-a constituit într-o competiție, nu s-au făcut ierarhizări și clasamente. La vernisaj, pe 20 septembrie, doamna Tinca Șerban, vicepreședinte al CARP-Galați, a spus: „Îmi exprim deosebita bucurie că un număr atât de mare de autori gălățeni au răspuns invitației noastre de a participa la organizarea acestei noi expoziții de carte. Vă mulțumesc din suflet tuturor, autori, organizatori, cititori și vă doresc vizionare plăcută și activități rodnice în întâlnirile pe secțiuni din săptămâna viitoare”. Un emoționant cuvânt de întâmpinare a rostit, în numele Primăriei Galați, domnul vice-primar Lucian Andrei.
Au exprimat cuvinte apreciative privitoarea la organizarea acestei consistente manifestări culturale scriitorii: Katia Nanu, Sterian Vicol, Emil Dinga, Adi George Secară, Nicolae Bacalbașa, Gheorghe Felea, Petru Todoran, Gabriel Gherbăluță și Constantin Oancă.
Ediția din acest an a expoziției a cuprins aproape 400 de volume, rodul creației literare și științifice a peste 200 de autori, un progres evident față de ediția din 2018 (aproape 100 de autori, cu peste 120 de volume) și cea din 2021 (peste 130 de autori, cu aproape 160 de volume). Cele aproape 400 de titluri de carte aparțin gălățenilor trăitori pe raza județului nostru (Galați, Tecuci, Tg. Bujor, Bucești, Fârțănești, Tălpigi-Ghidigeni, Țepu, Umbrărești), gălățeni care trăiesc în alte localități din țară (București, Cluj, Iași, Brăila, Craiova, Focșani, Huși, Miercurea Ciuc) sau chiar unor gălățeni care trăiesc în alte țări (Anglia, Australia, Austria, Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă și Spania).
Expoziția a oferit un fericit prilej autorilor și cititorilor să se întâlnească față în față, să se cunoască, să dialogheze, să stimuleze apetitul publicului pentru lectură.
Un alt reper calitativ al valorii acestei expoziții de carte este faptul că aproximativ 80% dintre autori sunt membri ai diferitelor uniuni de creație (Uniunea Scriitorilor, Uniunea Ziariștilor Profesioniști și Uniunea Artiștilor Plastici din țara noastră) sau au statutul de doctor în profesiunea pe care o exercită.
Expoziția Autori gălățeni și cărțile lor a fost structurată pe șapte secțiuni tematice: Artă, Educație-învățământ, Literatură, Reviste de cultură și educație, Știință, Umor/Sport/Turism și Viață spirituală. În perioada 23-30 septembrie s-au organizat întâlniri pe secțiuni, unde au avut loc discuții profesioniste, aplicate pe tematica fiecărei secțiuni, discuții la care au participat peste 50 de autori, care și-au prezentat într-un constructiv schimb de experiență creațiile lor și volumele aflate pe standurile expoziției, dintre care menționăm - doar din lipsă de spațiu - numai o parte dintre aceștia: Teodor Parapiru, Eugen Drăgoi, Georgeta Oană-Muscă, Sebastian Golomoz, Virgil Pavel, Cristian Dragoș Căldăraru, Sorin Langu, Valentin Bodea, Mihaela Damian, Silvia Panait, Maricela Dragomir, Luminița Potîrniche, Veronica Popescu, Daniela și Constantin Guman, Tudosia Lazăr, Petre Rău, Iosif Roca, Smaranda Enică, Ioniță Benea, Ioan Fărcășanu, Coralia Drăgan, Vasile Manole, Marin Oanea etc.
Merită evidențiată și tipărirea unui excelent catalog al expoziției, realizat prin efortul CARP, cuprinzând toți autorii și toate titlurile cărților aflate în expoziție.
Ne face deosebită plăcere să menționăm că Expoziției de carte i s-a asociat și o valoroasă micro-expoziție de artă plastică, semnificativ intitulată Splendori florale, cu care ne-a onorat românul gălățean, născut la Pechea, care trăiește de peste 30 de ani în Australia, Neluș Oană.
Expoziția "Autori gălățeni și cărțile lor" a fost vizitată de aproape 500 de iubitori de carte, de cultură, între care și elevi de la colegiile gălățene „Vasile Alecsandri” și „Elena Doamna”. Tuturor vizitatorilor, mulţumirile noastre!